Tuboovaryan apse nedeniyle opere edilen hastalarda cerrahi prosedürün postoperatif sonuçlara etkisi
The effect of surgical procedure on postoperative outcomes in patients operated for tuboovarian abscess
  1. Tez No: 842432
  2. Yazar: FARUK İKİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Salpingitis, oophoritis, tubaovarian abscess, sepsis, inflammation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tuboovaryan apse tanısıyla ameliyat edilen hastalarda yapılan ameliyat çeşitliliğine göre ameliyat sürecinde ve sonrasındaki sonuçları karşılaştırmaktır. Biz bu çalışmada açık veya laparoskopik olmak üzere yapılan operasyonların birbirlerine üstünlüklerine apse boyutuyla ilişkisine ve operasyon sonuçlarını kıyaslayarak literatüre katkı sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma 2017-2023 seneleri arasında Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde opere edilen 54 hastayı kapsamaktadır. Çalışma içerisinde hastaların demografik özellikleri, ultrason bulguları, risk faktörleri, laboratuvar tetkikleri, klinik özellikleri, tedavi yönetimleri ve tedavi sonrası sonuçları not alınmıştır. Sonuçların analizinde p değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlar anlamlı kabul edilmiştir. Hastalara hastanemizin yazılım sisteminde bulunan verileri kullanılarak ulaşılmış olup verileri eksik ya da ulaşılamayan hastalar, bilinen malignitesi olan hastalar, immün sistemi baskılanmış hastalar dışarda bırakılmıştır. Bulgular: 54 olgu değerlendirilmiş olup laparoskopik ve açık cerrahi olarak iki gruba ayrılmıştır. Laparoskopi ve açık cerrahi grupları arasında total antibiyotik süresi ve hastanede yatış süresi olarak belirgin farklar mevcuttu. Laparoskopide yatış ve antibiyotik süremiz belirgin derece düşük idi.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparing the intraoperative and postoperative results of patients treated for tuboovarian abscess based on the kind of procedure was the goal of this study. In this study, we aimed to contribute to the literature by comparing the superiority of open or laparoscopic operations, their relationship with the size of the abscess and the results of the operation. Material and Methods: This retrospective study included 54 patients who were hospitalized and operated in the Gynecology and Obstetrics Clinic of Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital between 2017 and 2023. Demographic characteristics, ultrasound findings, risk factors, laboratory tests, clinical features, treatment management and post-treatment results were noted. In the analysis of the results, a p value less than 0.05 was considered significant. Patients were reached by using the data available in the software system of our hospital. Patients with missing or unavailable data, patients with known malignancy, and immunocompromised patients were excluded. Results: Minimally invasive interventions for tuboovarian abscess are gaining popularity. Laparoscopy provides advantages such as shorter return home, shorter operation time, less complications, less change in antibiotic regime and less antibiotic use. Although organ-sparing surgery is preferred in patients who have not completed parity, TAH+BSO can be planned in appropriate age and condition. In addition, unlike the literature, no significant difference was found in terms of inflammation markers and amount of bleeding in the two groups. Laparoscopy should be preferred if possible because of its advantages, but it should be kept in mind that there may be a transition to open surgery due to the surgeon's experience, pelvic adhesions and complications. Conclusion: Complication rates in tuboovarian abscess were similar in surgical procedures, but unlike the literature, there was a significant difference in terms of ileus. Operative options should be shaped according to the surgeon's experience.