Pediatrik akut batın olgularında radyolojik değerlendirme
The radiologic evaluation of the pediatric acute abdomen
  1. Tez No: 267945
  2. Yazar: ŞEMSİ GÜLİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ÖZKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ayakta direkt batın grafisi, Ultrasonografi, Bilgisayarlı tomografi, pediatrik akut batın, plain abdominal radiographs, ultrasonography, computed tomography, pediatric acute abdomen
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
AmaçÇalışmamızda; akut batın ön tanısı ile opere olan pediatrik olgularda elde olunmuş olan radyolojik tetkiklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve YöntemŞubat 2003-Aralık 2009 tarihleri arasında akut batın ön tanısı alan ve opere olan 252 olgunun dosyalarından radyolojik tetkiklerindeki kayıtlı bulgular retrospektif olarak elde olunmuştur. Olguların tamamına ADBG ve USG, 10 olguya ise BT tetkikinin uygulandığı saptanmıştır. Her bir olgu için ADBG, USG bulguları ile var olan olgulardaki BT bulguları, klinik sonuçlara göre ayrıntılı olarak epikriz ve arşiv kayıtlarından belirlenmiştir.BulgularÇalışmaya alınan 252 olgunun 218'inin akut apandisit tanısı aldığı ve sıklık sırasına göre invajinasyon, over torsiyonu, Meckel divertikülüne bağlı patolojiler, intestinal obstrüksiyon ve tuboovaryan abse olgularından oluştuğu izlenmiştir.Çalışmamızda ADBG tetkikinde %48 oranında radyolojik bulgu saptandığı, bunların sırasıyla hava-sıvı seviyeleri, gaz distansiyonu, dilate bağırsak ansları ve sağ alt kadranda dansite artışı (apendikolit) olduğu ve ileus olgularında değerli olduğu görülmüştür.USG incelemede ise %75 oranında bulgu saptandığı belirlenmiştir. USG tetkikinde tüm olgular için izlenen bulgular sırasıyla patolojik apendiks, batın içi serbest sıvı, batın içi lenf nodu, periapendiküler yağlı dokuda heterojenite, apendikolit varlığı, invajine bağırsak ansı, over boyutunda artış, over dokusunda kanlanmanın azalması veya olmaması, dilate bağırsak ansı ve batın içi kitle şeklindedir. USG'nin apandisit ve invajinasyon tanısında en yararlı olduğu görülmüştür.BT tetkikinin ise sadece %4 olguda ileri görüntüleme yöntemi olarak kullanıldığı ve daha çok apandisit ve Meckel divertiküllü olgularda uygulandığı anlaşılmıştır.SonuçSonuç olarak çalışmamız, pediatrik akut batın olgularında, halen ADBG ve USG' nin rutin ve sık, BT' nin ise daha az kullanılan ileri görüntüleme yöntemi konumunda olduğunu ve olguların sıklıkla acil radyolojik şartlarda ve değişik deneyim sahibi araştırma görevlileri tarafından tetkik edilip raporlandırıldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
PurposeIn this retrospective study we aimed to evaluate the radiological examinations of the pediatric patients who have initial diagnosis of acute abdomen and were operated in our hospital.Materials and MethodWe retrospectively reviewed the clinical records and imaging findings from the files of 252 children seen on emergency basis with clinical suspicion of acute abdomen and operated between February 2003-December 2009. All patients were evaluated by plain abdominal radiographs (PAX) and ultrasonography (US). Only 10 patients were examined using computed tomography (CT). The findings of the PAX, US and CT of each patient were determined from their detailed archive records according to their clinical diagnosis.ResultsIn our study acute appendicitis was found in 218 of 252 patients. The other patients were diagnosed as intussusception, ovarian torsion, the complications of Meckel?s diverticulum, gastrointestinal obstruction and tuboovarian abscess in decreasing frequency.Roentgenographic findings were detected in 48% of our cases. These findings were air-fluid levels, distension of gas, dilatation of bowel loops, increased soft tissue density in the right lower quadrant and presence of appendicolith. PAXs were valuable in diagnosis of the patients with ileus.Ultrasonography detected a positive finding in 75% of our cases. US findings were pathologic appendix, fluid collections, mesenteric lymph nodes, periappendicular heterogenity, presence of appendicolith, intussusception mass, enlargement of ovaries, decreased or lack of flow in ovaries, dilatation of bowels and mass in the abdomen. It has been showed that US was the most useful for patients with appendicitis and intussusception.CT was performed only in 4% of our cases as an advanced diagnostic method. It was more commonly used in cases with appendicitis and Meckel?s diverticulitis.ConclusionOur study proved that the pediatric patients with acute abdomen have been evaluated radiologically by PAX and US routinely and frequently. CT was performed as an advanced diagnostic method very rarely. The pediatric patients were evaluated by several radiology residents who have different experience levels in radiology in the emergency settings