Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeklerde cilt bütünlüğünün sürdürülmesinde kullanılan badem yağı ve zeytinyağının etkisi
The effect of almond oil and olive oil used to maintain skin integrity in infants hospitalized in the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 842464
  2. Yazar: İREM ZÜLAL TOPÇUOĞLU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, cilt bütünlüğü, doğal yağlar, yenidoğan cilt durum skorları, Newborn, skin integrity, natural oils, newborn skin condition scores
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada yenidoğanda cilt bütünlüğünün sürdürülmesinde yağların etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak planlandı. Araştırmanın evrenini İstanbul ilindeki bir hastanede Mayıs-Ağustos 2023 tarihlerinde örneklem kriterlerine uygun 120 yenidoğan oluşturdu. Veriler araştırmacının oluşturduğu yenidoğan tanılama formu, yenidoğan cilt durum değerlendirme skoru ve cilt nem ölçer cihazı ile toplandı. Çalışma yapılan ünitede yenidoğan cilt bütünlüğünün sürdürülmesinde kullanılan badem yağı ve zeytinyağının etkisi değerlendirildi. Bulgular: Zeytinyağı ve badem yağı kullanılan bebekler arasında nem ve cilt ölçümleri olan Uygulama öncesi, 1.değerlendirme, 2.değerlendirme, 3.değerlendirme, 4.değerlendirme ve 5.değerlendirme ortalamaları karşılaştırılmıştır. Zeytin yağı kullanılan bebeklerde Nem 1.değerlendirme, 2.değerlendirme ve 3.değerlendirme ortalamaları, Badem yağı kullananlara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir (p:0,033; p=0,003; p=0,018). Her iki grup arasında Cilt değerlendirmesi bakımından herhangi bir anlamlılık saptanmamıştır. Sonuç: Yenidoğanlarda cilt bütünlüğünün sürdürülmesinde zeytinyağı ve badem yağı önerilebilir. Farklı yağların kullanımı yeni çalışmalarla araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of oils on maintaining skin integrity in the newborn. Materials and Methods: This study was planned as a randomized, controlled experimental study. The study population consisted of 120 newborns born conducted in a hospital in İstanbul province between May and August 2023 in who met the sampling criteria. Data were collected using a newborn identification form created by the investigator, a newborn skin condition assessment score, and a skin moisture meter device. The effect of almond and olive oil used to maintain neonatal skin integrity in the unit was evaluated Results Measurements of moisture and skin were compared among infants using olive oil and almond oil at pre-application, 1st evalution, 2st evalution, 3rd evaluation, 4th evaluation and 5th evaluation stages. In infants using olive oil, the moisture averages for the 1st evalution,2 nd evaluation and 3rd evaluation are significantly higher compared to those using almond oil(p=0.033; p=0.003; p=0.018). No significant difference was observed between the two groups in terms of skin evaluation. Conclusion: Olive oil and almond oil can be recommended maintaining skin integrity in newborns. The use of different oils should be investigated with new studies.