Prematüre bebeklerde cilt hasarını azaltmada cilt koruyucu uygulamanın etkisi
The effect of skin protectant application in reducing skin damage in premature infants
  1. Tez No: 513836
  2. Yazar: CANSU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cilt hasarı, prematüre bebek, şeffaf koruyucu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
PREMATÜRE BEBEKLERDE CİLT HASARINI AZALTMADA CİLT KORUYUCU UYGULAMANIN ETKİSİ Bu araştırmada, prematüre bebeklerde cilt hasarını azaltmada cilt koruyucu uygulamanın etkisi incelenmiştir. Araştırmada yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma örneklemini Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan 24-31 hafta ve 32 -36 hafta arası 120 preterm bebek oluşturmuştur. Örneklem; deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 21.0 programı ile yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; bebeğin doğum haftası azaldıkça cilt hasar oranının her iki grup içinde arttığı belirlenmiştir. Cilt hasarı puanı deney ve kontrol gruplarında cinsiyet ve invazif/noninvazif solunum desteği uygulanması durumuna göre değişiklik göstermemiştir (p>0.05). Şeffaf cilt koruyucusu uygulanan deney grubu bebeklerin uygulama sonrası NSCS (Neonatal Skin Condition Score) puanlarının kontrol grubuna göre daha düşük ( p=0,00) olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak şeffaf cilt örtüsü uygulanmasının prematüre bebeklerin cildinin korunmasına yardımcı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF SKIN PROTECTANT APPLICATION IN REDUCING SKIN DAMAGE IN PREMATURE INFANTS In this study, the effect of skin protective application on reducing skin damage in premature infants was examined. Quasi-experimental research design was used in the research. The study sample consisted of 120 preterm infants between 24-31 weeks and 32-36 weeks in the Newborn Intensive Care Unit of Zeynep Kamil Women's and Children's Hospital. The sample is divided into two groups as experiment and control group. Statistical analyzes were performed with SPSS 21.0 software. According to the findings of the research, it was determined that as the baby's birth week decreased, the skin damage rate increased in both groups.