Bariatrik cerrahi planlanan hastalarda akupunktur uygulamasının ameliyat öncesi anksiyete üzerine etkisi
Effect of acupuncture application on pre surgery anxiety for patients who are planned for bariatric surgical operation
  1. Tez No: 842474
  2. Yazar: ÖZGE GÜRSÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİRE BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Cerrahi, Akupunktur, Anksiyete
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç:Ameliyat öncesi kaygı, cerrahi prosedürleri bekleyen hastalarda sıklıkla ortaya çıkan hoş olmayan psikolojik bir sıkıntı halidir. Bariatrik cerrahi adaylarında preoperatif dönemde artan beden kitle indeksi(BKİ) ve oroferangeal yumuşak dokunun yanı sıra; hızlı oksijen desatürasyonu, maske ventilasyonu ve entübasyonda zorluklar, sedatiflerin solunumu baskılayıcı etkilerine karşı artmış duyarlılık nedeniyle hava yolu yönetimi zor olacağından farmakolojik ajanların dikkatle uygulanması önemlidir. Preoperatif dönemde anksiyolitiklere ve sedatif ajanlara alternatif olarak non-farmakolojik yöntemler araştırılmakta olup; akupunkturun ameliyat öncesi kaygıyı azalttığı daha önceki çalışmalarda gösterilmiş olmakla birlikte bu konuda bariatrik cerrahi hastalarını kapsayan çalışmalar eksiktir.Çalışmamızda bariatrik cerrahi planlanan hastalarda, ameliyat öncesi akupunktur uygulanmasının preoperatif anksiyeteyi azaltmadaki etkisini araştırmayıve ikincil olarak perioperatif hemodinamik parametreler ile postoperatif bulantı kusma, ek analjezik antiemetik ihtiyaci ve VAS ağrı skorları üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık . Gereç ve Yöntem:Bu prospektif randomize kontrollü çalışmaya etik kurul onayı ve hasta onamları alındıktan sonra Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde bariatrik cerrahi planlanan ASA I-III, 18 yaş ve üzeri toplam 60 hasta dahil edildi.Hastalar kapalı zarf yöntemi ile iki gruba randomize edildi. Her iki grubun preoperatif bekleme odasına gelişlerinde vital değerleri ve durumluk kaygı ölçeği (STAI-1) ile Amsterdam preoperatif anksiyete ve bilgi skoru ölçeği (APAIS) kullanılarak anksiyete düzeyleri kaydedildi. Akupunktur uygulaması yapılan grup ve kontrol grubuna randomize edilen hastaların preoperatif bekleme odasına gelişlerinin 20.dakikalarında tekrar vital parametreleri ve anksiyete düzeyleri ölçüldü. Ameliyat odasına alınan hastaların intraoperatif kalp atım hızı (KH) ve ortalama kan basınçları(OKB) kaydedildi.Postoperatif 0, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde OKB, KH, VAS ağrı skoru; 0, 2, 6 ve 24. saatlerde bulantı-kusma varlığı, rutin tedavi protokolüne ek analjezik ihtiyacı, ek antiemetik ihtiyacı not edildi. Bulgular:Birinci ölçüm APAIS ve STAI-1 skorları gruplar arasında anlamlı farklar yaratmazken, ikinci ölçüm APAIS ve STAI-1 skorlarının akupunktur grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük seviyelerde olduğu saptandı (sırasıyla, p=0.004 ve p0.05). Sonuç: Bariatrik cerrahi geçirecek hastalara ameliyattan hemen önce uygulanan akupunktur; preoperatif anksiyete düzeylerini düşürmede kullanılabilecek uygulaması kolay, maaliyeti düşük, hastalar tarafından iyi tolere edilen, güvenli ve etkili bir yöntemdir. Postoperatif VAS ağrı skoru ve ek analjezik ihtiyacını azaltabilir. Akupunktur uygulamasının intraoperatif ve postoperatif dönemde hemodinamiye bir etkisi görülmemekle birlikte, postoperatif bulantı-kusma ile ek antiemetik ihtiyacına etkisi net değildir. Bu konuda geniş çaplı araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Pre-surgical anxiety is a common non-pleasant psychological problem observed on patients who are waiting for surgical procedures. In addition to increasing body mass index (BMI) and oropharyngeal soft tissue in the preoperative period for bariatric surgery candidates, as a result of rapid oxygen desaturation, difficulties in mask ventilation and intubation, difficulties in airway management because of the increased sensitivity caused by the effects of sedatives which suppress respiratory, it is important to apply pharmacological agents carefully. As an alternative to anxiolytics and sedative agents in preoperative period, non-pharmacological methods are researched. Although former studies showed that acupuncture reduces pre-operation anxiety, the studies for bariatric surgeries are limited. This study aims to show the effect of acupuncture on the reduction of preoperative anxiety for the patients who are planned for bariatric surgery. Additionally, the effect on perioperative hemodynamics parameters, postoperative nausea vomiting, additional analgesic and antiemetic need and VAS pain scores are also studied. Materials and Methods: After ethics committee approval and patient consent were obtained, 60 ASA I-III patients who are aged 18 years and over and scheduled for bariatric surgery in Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital, were included in this prospective randomized study. Patients were randomized into two groups using the sealed envelope method. Vital values and anxiety levels of both groups were recorded with State Anxiety Scale (STAI-I) and Amsterdam Preoperative Anxiety and Information Scale (APAIS) scale upon arrival to the preoperative waiting room. The vital parameters and anxiety levels of the two patient groups, acupuncture applied and randomized control group, were measured again 20 minutes after patients' arrival in the preoperative waiting room. Intraoperative heart rate (HR) and mean blood pressure (MBP) of the patients taken to the operating room were recorded.MBP, HR and VAS pain scores at postoperative first, second, 4th, 6th, 12th hours recorded. Additionally, presence of nausea and vomiting, need for additional analgesics, need for additional antiemetics and VAS pain score were noted at postoperative first, second, 6th and 24th hours.