Kolorektal kanserli hastalarda nötrofil-lenfosit (NLR) ve trombosit-lenfosit (PLR) oranlarının prognostik rolü
The prognostic role of neutrophil-lymphocyte (PLR) and platelet-lymphocyte (PLR) ratio in patients with colorectal cancer
  1. Tez No: 842547
  2. Yazar: ONUR HASPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERAY KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, Colorectal cancer, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Arka plan-hedef: Kolorektal kanserler dünyada en sık görülen 3. kanser olup tüm kanserler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu kanser türünde etyolojide birçok faktör rol oynamaktadır. Karsinogenez oluşumunda önemli faktörlerden birisi inflamasyondur. Bu nedenle tedavi öncesinde değişken yaşam sürelerinin ve erken komplikasyonların belirli inflamatuar belirteçler ile önceden farkına varılıp varılmayacağı konusunda dünya genelinde yoğun çalışmalar devam etmektedir. Biz de araştırmamızda kolorektal kanserli hastalarda; nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranlarını karşılaştırarak; mortalite, morbidite ve survive hakkında oransal fark bulmayı amaçlıyoruz. Bu sayede az maliyetli ve uygun tetkiklerle tanı ve tedavi sürecini yönetmeyi ve bu konuda literatüre katkı sağlamayı hedefliyoruz. Gereç-yöntem: Araştırmamız retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamıza Ağustos 2011-Mayıs 2023 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği'nde opere olmuş olan kolorektal kanserli 18 yaş üstü vakalar dahil edilmiştir. Vakalara ait bilgiler ameliyat defterlerinden taranarak, Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi(HBYS) üzerinden, hasta dosyaları incelenerek ve hasta ve yakınları aranarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza toplam 434 kişi dahil edilmiştir. Bunların 165'i kadın 269'u erkektir. Kadın ve erkek cinsiyet arasında yaşam süreleri açısından anlamlı fark yoktur. En düşük yaş 24 en yüksek yaş 92 olmakla beraber ortanca yaş 64 olarak bulunmuştur. Hastalarımız arasında kanserin en sık lokalizasyonu %36,2 ile rektosigmoid bölgedir. Regresyon analizi sonuçlarına göre ölüme etki eden risk farktörleri; yaş, albümin/globulin oranı, Plr, AdKRT almış olmak, kişide nüks olması, kişide KOAH olması, kişide malnütrisyon olmasıdır. Morbidite açıısndan nlr oranında artış, kişide malnütrisyon olması ve kişide HT olması risk faktörü olarak elde edilmiştir. Sonuç: PLR ve NLR değerleri kronik enflamasyonu gösteren ucuz ve ek maliyet gerektirmeyen inflamatuvar belirteçlerdir. Bu çalışmada hastanemizde opere edilen KRK'li hastaların NLR ve PLR düzeylerinin artmış sitokin düzeylerinin yansımaları olabileceği gösterilmiştir. Ve bunların inflamasyonu uygun ve az maliyetli bir şekilde ortaya koymak ve önlemek için bir prognostik belirteç oldukları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Background-aim: Colorectal cancer is the 3rd most common cancer in the world and has an important place among all cancers. Many factors play a role in the etiology of this type of cancer. For this reason, intensive studies continue worldwide to determine whether variable survival times and early changes can be determined by certain inflammatory markers before treatment. In our study, in patients with colorectal cancer; by comparing neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratios; we aim to find a proportional difference in mortality, morbidity and survival. In this way, we aim to manage the diagnosis and treatment process with low-cost and appropriate examinations and contribute to the literature on this subject. Material-method: Our research is a retrospective study. Cases over 18 years of age with colorectal cancer who were operated on at Celal Bayar University General Surgery Clinic between August 2011 and May 2023 were included in our study. Information about the cases was collected by scanning surgery notebooks, examining patient files through the Hospital Information Management System (HIMS) and calling patients and their relatives. Results: A total of 434 people were included in our study. 165 of them are women and 269 are men. There is no significant difference in life expectancy between men and women. The most common location of cancer among our patients is the rectosigmoid region with 36.2%. According to the regression analysis results, risk factors affecting death are; age, albumin/globulin ratio, Plr, having received AdKRT, recurrence, COPD, and malnutrition. An increase in the NLR rate, malnutrition and HT were found to be risk factors for morbidity. Conclusion: PLR and NLR values are inflammatory markers that indicate chronic inflammation, are inexpensive and do not require additional costs. In this study, it was shown that NLR and PLR levels of CRC patients operated in our hospital may be reflections of increased cytokine levels. And they have been shown to be a prognostic marker for detecting and preventing inflammation in a convenient and cost-effective manner.