Nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR) ve ortalama trombosit hacminin (MPV) kolorektal karsinomlu hastaların erken tanısında ve prognozunda kullanımı
Neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, and mean platelet volume as potential biomarkers for early detection and monitoring of colorectal adenocarcinoma
  1. Tez No: 424545
  2. Yazar: ABDULLAH MURAT BUYRUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL SOMALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, ortalama trombosit hacmi, trombosit/lenfosit oranı, nötrofil/lenfosit oranı, biyomarker, colorectal cancer, mean platelet volume, platelet / lymphocyte ratio, neutrophil / lymphocyte ratio, biomarker
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kolorektal kanser (KRK), yetişkinlerde gastrointestinal sistemin en sık görülen kanseri olup tüm dünyada kansere bağlı ölümler arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu çalışmada nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR), ortalama trombosit hacmi (MPV)'nin KRK tanısı alan hastalarda erken tanıda ve postoperatif nüks izleminde biyomarker olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde 2005-2015 yılları arasında KRK tanısı alan 1020 hastanın hasta dosyaları tarandı. Verilerine ulaşılabilen çalışma için uygun koşulları sağlayan, erken evredeki 188 hastanın demografik, laboratuar ve histopatolojik verileri kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen hasta grubumuzun tümör rezeksiyonu öncesi değerlendirmede NLR ort:3.15±2.6, PLR:163.05±84.07, MPV ort:8.19±1.17 fl ölçüldü. Çalışmada hastalar nüks pozitif ve nüks negatif olarak 2 gruba ayrıldı. Hastaların 25'inde (%13,3) izlemde nüks görüldü. Nüks pozitif grupta nüks negatif gruba göre tümör rezeksiyonu öncesi dönemde NLR daha yüksek izlendi. Nüks negatif grupta tümör rezeksiyonu sonrasında MPV'de anlamlı azalma izlenirken; nüks pozitif hastalarda tümör rezeksiyonu sonrası NLR, PLR veya MPV'de anlamlı azalma görülmedi. Nüks izlenen hastalarda, primer tümör rezeksiyonu sonrası takipte nüks anında NLR, PLR ve MPV'de anlamlı artış olmadı. Hastalık evrelerine göre değerlendirmede, evre 3 hastalarda evre 2 ye göre MPV değerinin yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak bu çalışma, NLR, MPV ve PLR nin KRK taramasında ve tümör rezeksiyonu sonrası takipte prognostik faktör olarak kullanılabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Colorectal carsinoma (CRC) is the most common cancer diagnosed in the gastrointestinal system and it's second among all deaths due to cancer in the world after lung cancer. In this study, we are aim to investigate the availability of neutrophil/ lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), mean platelet volume (MPV) of the CRC early diagnosis and postoperative recurrence monitoring in patients with diagnosed CRC as biomarkers. 1020 patients with diagnosed CRC files between 2005-2015 in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine were screened. 188 patients of in the early stages with Providing appropriate conditions for study and accessible data; demographic, laboratory and histological data were recorded. Before tumor resection in our group of patients included in the study assessment NLR mean 3.15 ± 2.6, PL: 163.05 ± 84.07, MPV mean: 8.19 ± 1.17 fl were measured. In this study, patients were divided into 2 groups recurrent positive and recurrent negative. In 25 patients (13.3%) recurrence was observed. Before the tumor resection NLR was higher in recurrent positive group than recurrent negative group. In recurrent negative group were observed in a significant decrease in MPV after tumor resection and in recurrent positive group NLR, PLR or MPV didn't significantly reduce after tumor resection. In recurrent positive group; NLR, PLR and MPV didn't significantly increase on time recurrence when resection of the primary tumor follow-up. According to the assessment disease stage, the higher MPV values in stage 3 than stage 2 were statistically significant. As a result this study shows NLR, PLR MPV could be used as a prognostic factor for screening and follow up prognostic tumor resection in CRC.