Uzun COVID olgularının elektrofizyolojik değerlendirilmesi
Electrophysiological examination of Long COVID cases
- Tez No: 842663
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KOCASOY ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Uzun COVID, Elektrofizyoloji, Tek lif EMG, Miyopati, Polinöropati, Long COVID, Electrophysiology, SFEMG, Myopathy, Polyneruropathy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Uzun COVID sendromunun temel olarak kas ve iskelet sistemi semptomları ile ilişkili olması nedeniyle bu olgulardaki elektrofizyolojik bulguların hastalara yaklaşım ve tedavi seçenekleri açısından bilgi sağlayacağı öngörülmektedir. Yöntem: COVID takip polikliniğinde kaydı olan 124 hasta değerlendirilmiş, semptomları devam eden ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan olgular çalışmaya alınmıştır. Olguların demografik özellikleri, sistemik hastalıkları, akut enfeksiyon zamanı ve semptomların başlangıcı arasındaki süre sorgulanmıştır. Tüm hastalara duysal ve motor sinir ileti çalışmaları (NCS), F yanıt çalışmaları, otonom testler yapılmıştır. NCV'de patoloji saptanmayan ve incelemeyi kabul eden olgulara konsantrik iğne EMG ve tek lif EMG (TLEMG) incelemeleri de yapılmıştır. Bulgular: Uzun COVID tanısı almış 24 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların 13'ü (%54,1) kadın, 11'i (%45,9) erkek, yaş ortalaması 51,9 idi. En sık bildirilen semptom yorgunluk ve ardından kas ve eklem ağrısıydı. Olguların 13'ünde semptomlar akut enfeksiyon ile eş zamanlı, 9'unda ilk 4 hafta ve 2'sinde ilk 6 ay içerisinde ortaya çıkmış ve devam etmekteydi. Elektrofizyolojik inceleme ile semptom başlangıç zamanı arasındaki süre dağılımı 8-44 ay arasındaydı. NCV'de 3 olguda duysal polinöropati ile uyumlu bulgular saptanmıştı. Tibial F yanıt latansı bir olguda uzundu. Otonom testlerden SSR, bir olguda alt ekstremitede alınamadı. Konsantrik iğne EMG'de 2 olguda miyopati ile uyumlu bulgular saptandı. TLEMG incelemelerinde 3 olgunun hem bireysel hem ortalama jitter değeri yüksek bulundu. Sonuç: Uzun COVID tablosu dünya genelinde birçok kişiyi etkileyen, altta yatan mekanizmaların ve tedavilerin daha iyi anlaşılması gereken hem toplumsal hem de kişisel etkileri olan yaygın bir durumdur. Bu çalışmamızda uzun COVID semptomları olan olguları elektrofizyolojik incelemelerle değerlendirerek hastalığın patofizyolojisinin aydınlatılmasına katkı sağlamayı amaçladık. Spesifik bir patern saptanmamışsa da uzun COVID kliniğine sahip hastalarda nöromusküler sistemin etkilendiğine dair ipuçları dikkati çekmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Since the long COVID syndrome is mainly associated with musculoskletal symptoms, it is predicted that the electrophysiological findings in these cases will provide information about the approach and tratment options of the patients. Method: 124 patient registered in the COVID follow- up outpatient clinic were evaluated, and cases who meet the inclusion criteria with ongoing symptoms were included in the study. Demographic characteristics of the cases, systemic diseases, time of acute infection and the time between the onset symptoms were questioned. Sensory and motor nerve conduction studeis (NCS), F response studies and autonomic tests were performed on all patients. Concentric needle EMG and single fiber EMG (SFEMG) examinations were also performed in cases who did not have pathology in NCV and gave consent. Results: 24 cases diagnosed long COVID were included to the study. 13 (%54,1) of the cases were female, 11 (%45,9) were male, mean age was 51,9. The most frequently symptom was fatigue followed by muscle and joint pain. Symptoms were present in 13 of the cases concurrently with acute infection, in 9 of them in the first 4 week and in 2 of them within the first 6 months. The time distribution between the electrophysiological examination and the time of symptom onset ranged from 8 months to 44 months. In NCV studies, findings consistent with sensory polyneruopathy were found in 3 cases. Tibial F response latancy was long in one case. From the autonomous tests, SSR could not be obtained in the lower extremity in one case. Concentric needle EMG revealed myopathy in 2 cases. In SFEMG examinations, both individual and mean jitter values of 3 cases were high. Concluison: Long COVID is a common condition with societal and personal implications that requires a better understanding of the underlying mechanisms and treatments to improve human health around the world. In this study we aimed to contribute the elucidation of the pathophysiology of the disease by evaluating the cases with long COVID symptoms by electrophysiological examination.