Mobil yemek siparişi uygulamalarının kişiselleştirme açısından incelenmesi ve bir öneri: Gostro
A review of mobile food ordering applications in terms of personalization and a recommendation: Gostro
  1. Tez No: 842751
  2. Yazar: SİNEM ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADER SÜRMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Mobil Uygulama, Mobil Yemek Siparişi Uygulamaları, Beslenme Üzerine Mobil Uygulama Prototipi, Mobil Uygulamalarda Kişiselleştirme, Nutrition, Mobile Application, Mobile Food Ordering Applications, Mobile Application Prototype on Nutrition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Toplayıcılık, avcılık, yerleşik hayata geçme ve sanayi devriminin ardından insanlar beslenme ihtiyaçlarını restoranları arayarak ve daha sonrasında çevrimiçi yemek siparişi vererek çözme yolunda adımlar atmışlardır. Sanayi devriminin ardından insanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanma şekli yıllar içerisinde şekil değiştirmiştir. Yoğun çalışma temposuyla insan yaşantısındaki büyük değişim, internetin insan hayatına girmesiyle birlikte e-ticaret alanı da potansiyelini arttırmıştır. E-ticaret kapsamında insanlar, yeme-içme gereksinimlerini sanal hizmet sağlayıcılar üzerindeki web sitelerinden ve mobil uygulamalardan karşılamaya başlamıştır. Bu tez kapsamında konuyla doğrudan ilişkili olması nedeniyle, gerekli literatür taraması yapılarak beslenme, mobil haritalar ve çevrimiçi yemek siparişi verilebilen mobil uygulamalara yer verilmiş, kademeli olarak etkisini geliştiren mobil yemek uygulamaları ve söz konusu uygulamaların kullanıcıların beslenme şekillerine göre nasıl geliştirilebileceği üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Tez çalışmasının ilk bölümünü beslenme ile ilgili literatür taraması oluştururken, beslenme ile ilişkili tanımlamalara, beslenmenin kronolojik ilerleyişine, beslenme şekillerine, tüketim alışkanlıklarını, günümüzde beslenmeyi ve teknolojinin beslenme üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna dair genel bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde beslenme ve mobil uygulamalar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Var olan çevrimiçi yemek siparişi uygulamalarının web ve mobil arayüzlerinin tasarımları incelenmiştir. Bu bağlamda, tasarımların kullanıcıların beslenme alışkanlıkları ve tercihlerinin ne kadar kişiselleştirilebildiği ile ilgili mevcut durum incelenmiştir. Araştırmanın son kısmında ise önerilen“Gostro”mobil uygulamasının tasarım prototipi tasarlanmış olup, Yıldız Teknik Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen“Dı̇ jı̇ tal Harı̇ talar Üzerı̇ nden Kullanici Beslenme ve Çeşı̇ tlerı̇ ne Yönelı̇k Mobı̇l Uygulama Tasarimi Prototı̇pı̇”başlıklı bir bilimsel araştırma projesi geliştirilmiştir. Bu tasarım prototipi ile var olan mobil uygulamalardaki kişiselleştirme eksikliklerin giderilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
After gathering, hunting, sedentary life, and the industrial revolution, people took steps to solve their nutritional needs by searching restaurants and then ordering food online. After the industrial revolution, the way people's nutritional needs has changed over the years. With the great change in human life with the intense work tempo and the introduction of the internet into human life, the field of e-commerce has also increased its potential. Within the scope of e-commerce, people started to meet their food and beverage needs from websites and mobile applications on virtual service providers. Within the scope of this thesis, because it is directly related to the subject, nutrition, mobile maps, and mobile applications that can be ordered online are included by scanning the necessary literature and researches on mobile food applications that gradually improve their effect and how these applications can be developed according to the diets of the users. While the first part of the thesis study is a literature review on nutrition, general information about nutrition-related definitions, the chronological progression of nutrition, nutrition patterns, consumption habits, today's nutrition, and how technology affects nutrition are included. In the second part of the research, general information about nutrition and mobile applications is given. The designs of the web and mobile interfaces of existing online food ordering applications were examined. In this context, the current situation regarding how the designs can be personalized to the nutritional habits and preferences of the users has been examined. In the last part of the research, the design prototype of the proposed“Gostro”mobile application was designed, and a BAP (Scientific Research Project) titled“Mobile Application Design Prototype for User Nutrition and Types on Digital Maps”, supported by Yıldız Technical University was developed. With this design prototype, it is aimed to eliminate the personalization deficiencies in existing mobile applications.