Çift çene cerrahisi yapılan iskeletsel sınıf III maloklüzyonlu bireylerde ses ve konuşma değişiklikleri ile faringeal alan ve hyoid kemik pozisyonundaki değişimlerin incelenmesi
Investigation of voice and speech changes and changes inpharyngeal area and hyoid bone position in individuals with skeletal class III malocclusion who underwent bimaxillary surgery
  1. Tez No: 842815
  2. Yazar: YETER ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Faringeal solunum yolu, ortodontik cerrahi, ses ve konuşma, Pharyngeal airway, orthodontic surgery, voice and speech
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Amaç: Bu çalışmada; bimaksiller cerrahi uygulanan iskeletsel Sınıf III maloklüzyonlu hastalarda operasyondan sonra ses ve konuşmadaki değişimlerin algısal ve akustik analiz ile, hyoid kemiğinin pozisyonu ve faringeal solunum yollarındaki değişimlerin ise üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya iskeletsel Sınıf III anomaliye sahip, çift çene cerrahisi uygulanmış 25 hasta dahil edilmiştir. Sesletim-Sesbilgisi Testi ve akustik analiz için hastalardan cerrahi öncesi, cerrahi sonrası 1. ve 6. aylarda üç ses kaydı, faringeal solunum yolları ve hyoid kemiğinin konumundaki değişimlerin değerlendirilmesi amacı ile de cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 6. ayda iki KIBT kaydı alınmıştır. KIBT ölçümleri için, 'Paired-Samples t-testi' ve 'Wilcoxon testi', ses ve konuşma değişiklikleri ile ilgili ölçümler için de Repeated Measurement of Variance analizi ve Friedman testi kullanılmıştır. Bulgular: Cerrahi sonrası uygulanan akustik analiz sonucunda bazı sesli harflerin formant frekanslarında ve pertürbasyon parametrelerinde önemli değişimler belirlenmiştir. Hastaların artikülasyon değerlerinde önemli düzeyde artışlar, hata yüzdelerinde önemli azalmalar kaydedilmiştir. Hyoid kemiğinin pozisyonunda önemli değişim izlenmemiştir. Faringeal solunum yollarına ait ölçümler için üst faringeal yapılarda genellikle artış, alt faringeal yapılarda ise azalma yönünde değişimler bulunmuştur. Ayrıca nazofarinks solunum yolu alanı ve hacminde önemli artış, hipofarinks solunum yolu alanı ve hacminde ise önemli azalma bulunmuştur. Sonuç: Çift çene cerrahisinin ses ve konuşma üzerinde artikülasyon değerlerinde artış, hata yüzdelerinde azalma şeklinde önemli iyileştirici etkiler yanı sıra nazofaringeal bölgenin alan ve hacminde önemli artış, hipofaringeal bölgede ise azalma yönünde değişimler oluşturduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the changes in voice and speech after the operation in patients with skeletal Class III malocclusion who underwent bimaxillary surgery by perceptual and acoustic analysis and to evaluate the changes in the position of the hyoid bone and the pharyngeal airways by three-dimensional imaging. Material and Method: 25 patients with skeletal Class III anomalies who underwent bimaxillary surgery were included in this study. Three voice recordings were taken from the patients before surgery and in the first and 6th months after surgery for the Turkish Articulation and Phonology Test and acoustic analysis, and two CBCT recordings were taken before surgery and in the 6th month after surgery to evaluate the changes in the position of the pharyngeal airways and hyoid bone. For CBCT measurements, the 'Paired-Samples t-test' and 'Wilcoxon test' were used. Repeated Measurements of Variance Analysis and the 'Friedman test' were used for voice and speech change measurements. Results: As a result of the acoustic analysis applied after surgery, significant changes were determined in the formant frequencies and perturbation parameters of some vowels. Significant increases in patients articulation values and significant decreases in error percentages were recorded. No significant change was observed in the position of the hyoid bone. For measurements of the pharyngeal airway, changes were generally found to increase in the upper pharyngeal structures and decrease in the lower pharyngeal structures. Additionally, a significant increase in nasopharynx airway area and volume and a significant decrease in hypopharynx airway area and volume were found. Conclusion: It has been determined that bimaxillary surgery has significant improvement effects on voice and speech in the form of an increase in articulation values and a decrease in error percentages, as well as a significant increase in the area and volume of the nasopharyngeal region and decreased changes in the hypopharyngeal region.