الاستثناءات النحوية في النثر العربي القديم
Klasik Arap nesrinde gramer istisnaları / Grammatical necessity in classical Arabic prose
- Tez No: 842852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gramer, Arap Grameri, İstisna, Zaruret, Nesir
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dilbilimsel bir terim olarak“istisna”veya“zorunluluk”kural, kafiye veya ölçüye uymayan şiir, normdan sapma şeklinde tanımlanmaktadır. Bu durum şiirde normal görülmekteyken, nesirde vuku bulması beraberinde bir takım tartışmaları da getirmiştir. Gramer zorunluğuna bağlı dilsel sapmalar(istisnalar) zorunluluk kavramı uzun zamandır birçok bilim insanı tarafından şiirle ilişkilendirilmiş ve genellikle sadece şiirle ilgili olarak düşünülmüştür; erken dilbilimcilerin açıklamalarından alınan açık kanıtlara dayandırılarak bu zorunlulukların sadece şiirle ilgili olduğu kabul edilmiştir. Ancak bu dilbilimcilerin tartışmalarına ve ifadelerine derinlemesine inmek, şiirdeki zorunluluğun uzmanlık alanının daha çok baskın bir durum olduğunu gösteriyor, mutlak bir uzmanlık alanı olmadığını ortaya koyuyor. Bu araştırmada, dil bilgisel zorunluluk konusu ve bu zorunluluğun sadece şiirde değil, secî ve atasözleri gibi bazı eski Arap nesir türlerinde de var olabileceği tartışılmış ve bu durumu birkaç nedene dayandırmışlardır; kullanımın yaygınlığı, uyum ve nesrin şiir gibi kafiyeler ve tekrarlarla geliştirilmesi ihtiyacı gibi. Çalışmada konuyla ilgili eş ve zıt görüşler ortaya konmuş, her iki tarafından delilleri objektif olarak incelenmeye çalışılmıştır. Sonuçta zaruret/zorunluluğun şiirlerde olabildiği gibi bazı nesir türlerinde de vuku bulabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a linguistic term, the“exception”or“necessity”rule is defined as poetry that does not conform to rhyme or meter, a deviation from the norm in poetry. While this is considered normal in poetry, its occurrence in prose has sparked some debates. Linguistic deviations (exceptions) based on grammatical necessity have long been associated with poetry by many scholars and have generally been thought of exclusively in relation to poetry. It has been accepted that these necessities are only related to poetry based on the explicit evidence drawn from early linguists' explanations. However, delving into the discussions and expressions of these linguists reveals that the necessity in poetry is a more dominant aspect of their expertise and demonstrates that it is not an absolute domain. In this research, the subject of grammatical necessity and the possibility of this necessity existing not only in poetry but also in some ancient Arabic prose genres such as secî and proverbs have been discussed, attributing this phenomenon to several reasons such as the prevalence of usage, the need for harmony, and the development of prose through techniques like rhyme and repetition, similar to poetry. The study presents both supporting and opposing views on the subject, attempting to objectively examine the evidence from both sides. Ultimately, the conclusion drawn is that necessity can occur not only in poems but also in certain prose genres. Grammar, Arabic Grammar, Exception, Necessity, Prose