تجربة الاستثمارات الوقفية المعاصرة وإمكانية الاستفادة منها في جمهورية مالي
Çağdaş vakıf yatırımları ve bunların mali için potansiyel faydası
- Tez No: 966036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HERŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, Yatırım, Vakıf Yatırımı, Mali Cumhuriyeti, Waqf, Investment, Waqf Investment, Republic of Mali
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Mali Cumhuriyeti'nde vakıfların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi konusunu ele almakta ve çağın değişimlerine ve gelişmelerine uygun çağdaş İslami finansman yöntemleri kullanılarak vakıf yatırımlarının uygulanması yoluyla bu hedefe ulaşmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın amacı, vakıf yatırımı kavramını açıklamak, hedeflerini ve şer'i (İslami) esaslarını ortaya koymak, vakıf yatırım alanlarını ve çağdaş deneyimlerini vurgulamak, ayrıca Mali'deki vakıfların mevcut durumunu analiz etmek ve vakıf yatırımı mekanizmalarının uygulanmasıyla ilgili zorluklar ve fırsatları keşfetmektir. Araştırmada, vakıf yatırımının kavramsal çerçevesi, hedefleri ve şer'i esasları ile çağdaş deneyimlerin sunumu için betimleyici yöntem benimsenmiş; anket sonuçları ve ilgili raporların analizi yoluyla analitik yöntem kullanılmıştır. Amaç, yatırım fırsatları ve karşılaşılan zorlukları belirlemek ve Mali'deki vakıf ve hayır kurumları için uygun yatırım modelleri sunmaktır. Araştırma, mevcut zorlukların giderilmesi ve vakıf kaynaklarının yönetimi ve yatırımı için gerekli idari becerilerin geliştirilmesi şartıyla, Mali'deki başarılı yatırım modellerinden faydalanma konusunda umut verici bir potansiyel olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, mülkiyet devriyle sona eren ortaklık (müşareke), mülkiyet devriyle sona eren kira (icâre), vakıf fonları, yatırım sertifikaları ve paralel selem gibi şeriata uygun yatırım araçlarının, Mali'de sürdürülebilir bir vakıf kalkınması için en etkili mekanizmalar arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the topic of developing and enhancing waqf (endowments) in the Republic of Mali through the application of waqf investment using contemporary Islamic financial instruments that align with the transformations and developments of the modern era. The study aims to clarify the concept of waqf investment, explain its objectives and Sharia-compliant regulations, highlight the fields of waqf investment and its modern experiences, and analyze the current state of endowments in Mali. It also seeks to explore the challenges and opportunities related to implementing waqf investment mechanisms in the country. The study adopts a descriptive methodology to present the theoretical framework, outlining the concept of waqf investment, its goals, Sharia guidelines, and a review of modern experiences. It also employs an analytical approach in examining survey results and related reports to identify investment opportunities and challenges, and to propose suitable investment models for waqf and charitable institutions in Mali. The research concludes that there is promising potential to benefit from successful investment models within Mali, provided that current challenges are addressed and that managerial competencies and skills for managing and investing waqf resources are strengthened. It also finds that Sharia-compliant investment formats, such as diminution musharakah, ijārah ending with ownership, waqf funds, muḍārabah, muqāraḍah bonds, and parallel salam, are among the most effective mechanisms for achieving sustainable waqf development in Mali.