Kırsal bölgelerin rekreasyonel spor turizmi ile kalkındırılmasına yönelik bir model önerisi
A model recommendation related to recreational sports tourism and development of rural areas
- Tez No: 842870
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ALPER GÜNGÖRMÜŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel spor turizmi, Gündoğmuş İlçesi, Kırsal kalkınma, Modelleme, Recreational sports tourism, Gündoğmuş District, Rural development, Modelling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Dünyada dolayısıyla ülkemizde de gelişen bir çalışma alanı olan kırsal bölgelerin rekreasyonel spor turizmi ile kalkındırılması hedefi doğrultusunda, Antalya İli Gündoğmuş İlçesi'nin tarihi ve doğal güzellikleri ile rekreasyonel spor turizm potansiyelinin, uzman görüşlerine dayanarak belirlenmesi ayrıca yerel halka alternatif sürdürülebilir geçim kaynaklarının oluşturulmasına yönelik bir model oluşturulması araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu ilgili branşlarda (bisiklet, kaya tırmanışı, koşu, yamaç paraşütü, mağaracılık, yürüyüş ve kano) ikişer uzman ve yerel halktan bölgeyi bilen katılımcılardan oluşturulan iki gruptan toplamda 28 kişi oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda görüşme, odak grup görüşmesi, gözlem, haritalama teknikleri, kullanılarak veriler toplanmıştır ve nitel veri analizinden faydalanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz, içerik analizi ve duygu analizi kullanılmıştır. Araştırmada gerçekleştirilen saha gözlemleri, çeşitli branşların icra edilebileceği potansiyel rotaları ve alanları kapsamıştır. Katılımcılarla yapılan detaylı görüşmeler, bu faaliyetler için gerekli asgari standartların belirlenmesine olanak tanımıştır. Araştırma sürecinde toplanan veriler, her bir faaliyet için uygun olan alanların ve rotaların belirlenmesinde kullanılmış ve bu bilgiler Google Earth Pro programı aracılığıyla haritalandırılarak görselleştirilmiştir. Bu metodolojik yaklaşım, araştırmanın alanları ve rotaları daha sistemli ve veriye dayalı bir şekilde belirlemesine imkan sağlamıştır. Sonuç olarak, Gündoğmuş İlçesi'nde çalışma dahilindeki tüm branşlarda (bisiklet, kaya tırmanışı, koşu, yamaç paraşütü, mağaracılık, yürüyüş ve kano) rekreasyonel spor turizm potansiyelinin olduğu belirlenmiş ve bölgenin rekreasyonel spor turizmi ile kalkındırılmasına yönelik bir model önerisi ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the light of objective of developing rural areas through recreational sports tourism which is a developing study area in the world as well as in our country, the aim of the study is to determine the recreational sports tourism potential of Gündoğmuş district of Antalya with its historical and natural beauties; also, to forming a model related to creating sustainable income sources for local people of the district. The study group consists of 28 individuals which are divided into two groups as two experts for each sports branch (cycling, rock climbing, running, paragliding, caving, and canoeing) and local people who know the area well. The data collection was carried out through interviews, focus group interviews, observation, and mapping techniques, and the qualitative data analysis was done. The descriptive analysis, content analysis and emotion analysis were done. The observations in the study covered the potential routes and areas in which various branches can be done. The detailed interviews carried out with the participants enabled the researchers to determine the minimum standards required to do the activities. The data collected in the research process were used in determination of appropriate areas and routes for each activity, and this information was visualized by mapping using Google Earth Pro program. This methodological approach enabled the researchers to determine the areas and routes in a systematical and data-based way. As a result, it was determined that recreational sports tourism potential is there for each branch (cycling, rock climbing, running, paragliding, caving, and canoeing) in Gündoğmuş district, and a model related to the development of the region was proposed.