Kitabın dijitalleşme sürecinde yeni pratikler: Wattpad kullanıcıları üzerine bir araştırma
New practices in the digitalization process of the book: A research on wattpad users
- Tez No: 842869
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: E-book, Elektronik Kitap Yayıncılığı, Dijitalleşme, Elektronik Yayıncılık, Sosyal Medya, Wattpad, E-book, Electronics Book Publishing, Digitization, Elektronics Publishing, Social Media, Wattpad
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle beraber çalışma hayatından, eğitime, sağlık hizmetlerinden ticarete dünya yoğun bir dijitalleşme sürecine girmiştir. Özellikle hizmetler alanında; medya, eğitim gibi konularda dijitalleşme daha hızlı ve yoğun olmuştur. Bu dijitalleşme süreci zaman ve mekân kavramını ortadan kaldırmıştır. Dijitalleşme ile bilgiye dünyanın her yerinden ve her zaman ulaşma olanağına sahip olunmuştur. Yani“anında ve her zaman”kavramı hayatımıza girmiştir. Teknoloji bilgilere hızlı ulaşmanın önünü açarak yeni bir yaşam biçiminin oluşumuna olanak sağlamıştır. Bu dijitalleşme bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken diğer taraftan farklı sorunları da beraberinde getirmiştir. Kitabın dijitalleşmesiyle beraber, geleneksel kâğıt kitaplara olan ilgi azalmış olup, e-kitaplar ve diğer elektronik okuma materyalleri popülerlik kazanmıştır. Okuyucular kitaplara; akıllı telefonlar, tabletler, e-okuyucular ve bilgisayarlar gibi çeşitli cihazlardan erişebilmektedirler. Bu sayede kitaplar daha kolay ve erişilebilir hale gelmiştir. Kitabın dijitalleşmesi, okuma alışkanlıklarında önemli değişimlere neden olmuştur. Okuyucular, tüm kitapları yanında taşımak yerine hepsini elektronik bir cihazda depolayarak yanlarında bulundurabilmektedirler. Hatta dilerlerse bu kitapları sesli olarak dinleyebilmektedirler. Bir diğer taraftan bakacak olursak ekrandan uzun süreli okuma yapmak, okuyucuları göz sağlığı açısından olumsuz etkileyebilmektedir. Şarj süresi ve internet bağlantısı gibi teknik aksaklıklar da okumaya engel olabilmektedir. Dijitalleşmenin, okuma alışkanlığına etkisi olduğu kadar yazma alışkanlığına da büyük etkisi olmuştur. Elle yazmak yerine dijital ortamlarda yazmak ve sonrasında hata düzeltme, kopyalama ve paylaşma gibi eylemler hız kazanmıştır. Hızlı içerik üretilip, paylaşılması ve okuyucuların hızlı geri bildirimde bulunması, yazarları daha fazla yazmaya teşvik etmiştir. Bu çalışmada kitabın dijitalleşmesi ve okuma alışkanlıklarının değişimiyle hayatımıza giren e-kitap uygulaması olan Wattpad konusu ele alınacaktır. Kullanıcıların makale, hikâye ya da şiir yazabildikleri aynı zamanda okuma yapabildikleri ücretli ya da ücretsiz kullanım sağlayan e-kitap uygulaması olan Wattpad, dijitalleşmenin yazım pratiklerini dönüştürmedeki etkisini anlamak için kayda değer örneklerden biridir. Çalışmada wattpad uygulaması kitabın dijitalleşmesi ve okuma ve yazma alışkanlıklarındaki değişimler bağlamında incelenecektir. Ayrıca dijitalleşen kitabın daha kolay ulaşılabilir ve depolanabilir olmasının popüler kültüre etkisi analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, the world has entered a phase of intense digitalization in various aspects of life, including work, education, healthcare, and commerce. Particularly in service-oriented fields such as media and education, digitalization has progressed rapidly. This process has eliminated the constraints of time and space, allowing access to information from anywhere and at any time. The concept of“instantaneous and constant”has become integrated into our lives. Technology has facilitated fast access to information, enabling the emergence of a new way of living. While digitalization has made life easier in many aspects, it has also brought about certain challenges. The digitalization of books has led to a decline in the interest in traditional paper books, while e-books and other electronic reading materials have gained popularity. Readers can access books through various devices such as smartphones, tablets, e-readers, and computers, making books more convenient and accessible. The digitalization of books has brought significant changes to reading habits. Instead of carrying multiple books, readers can store them all in a single electronic device. Furthermore, they have the option to listen to books in audio format. On the other hand, prolonged reading on screens can have negative effects on readers' eye health. Technical issues such as battery life and internet connectivity can also hinder reading experiences. Digitalization has not only influenced reading habits but also had a significant impact on writing habits. Writing in digital environments, with features such as error correction, copying, and sharing, has gained momentum. The ability to generate and share content quickly and receive prompt feedback from readers has encouraged authors to write more. This study focuses on Wattpad, an e-book application that has emerged as a result of the digitalization of books and the transformation of reading habits. Wattpad allows users to write articles, stories, and poems, as well as read content either for free or through paid usage. It serves as a noteworthy example to understand the effects of digitalization on writing practices. The study will explore Wattpad as an application in the context of the digitalization of books and the changes in reading and writing habits. Additionally, it will analyze the influence of the easily accessible and storable nature of digitalized books on popular culture.