İVRA uygulanan el cerrahilerinde postoperatif analjezi : Deksketoprofen trometamol ve parasetamolun karşılaştırılması
Comparing dexketoprofen trometamol with paracetamole in postoperative analgesia for outpatient hand surgery performed with intravenous regional anesthesia
- Tez No: 842998
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SARICAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İVRA, Postoperatif Ağrı, Deksketoprofen Trometamol, Parasetamol, IVRA, Postoperative analgesia, Dexketoprofen Trometamol, Paracetamol
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Günübirlik cerrahi sonrası oral analjeziklerle evde postoperatif efektif analjezi sağlanamadığı bilinmektedir. Bu çalışmadaki amacımız IVRA uygulanan el cerrahisi operasyonlarından sonra parasetamol ile deksketoprofen trometamolün (DKT) postoperatif analjezideki etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza karpal tünel sendromu nedeniyle elektif operasyon uygulanacak ASA I-II grubu 66 hasta dahil edildi. Hastalar Grup 1 (DKT) ve Grup 2 (parasetamol) olarak 2 gruba randomize edildi. Operasyon odasına alınan tüm hastalara standart monitörizasyon sonrası IVRA için 3 mg/kg prilokain uygulandı. Cerrahi sona erdikten sonra VAS>3 ise hastalar seçilen çalışma ilacı (Grup 1 DKT, Grup 2 parasetamol) ile tedavi edildi. Ağrı geçmediğinde VAS≤3 olana kadar IV 2-3 mg morfin titre edilerek verildi. Postoperatif ilk 2 saati hastanede geçirdikten sonra herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hastalar taburcu edilirken 2 günlük çalışma ilacı ve kurtarıcı analjeziği verildi. Hastalara evde kullandıkları analjeziğin etkinliğini 6 saatte bir VAS'a göre değerlendirecekleri günlük ve çalışma protokolü verildi. Hastalar kullandıkları toplam tablet sayısı, 0 ile 5 değerleri arasında ağrı kesici etkinliği, uyku düzeni, 0 ile 4 arasında memnuniyet dereceleri, yan etkileri ve sıklıklarını verilen günlüğe yazdılar. Bir anestezi doktoru telefonla hastalara ulaşarak hangi analjeziğin kullanıldığını kaydetti. Demografik veriler her iki grupta da benzerdi. Postoperatif ilaç ve kurtarıcı ilaç kullanımında gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmazken, postoperatif morfin ihtiyacında DKT lehine anlamlı farklılık saptandı. VAS değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Gruplar arasında hasta memnuniyeti ve ağrı kesici etkinliği açısından DKT lehine anlamlı farklılık bulundu. Sonuç olarak DKT'nin günübirlik el cerrahisinde postoperatif analjezi amacı ile kullanıldığında hasta memnuniyeti ve analjezik etkinlik açısından parasetamolden daha üstün olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
After outpatient surgery oral analgesics can not provide effective postoperative analgesia at home. The aim of the study is to compare postoperative analgesic efficiency of Dexketoprofen Trometamol with paracetamole after outpatient hand surgery performed with IVRA. Study was performed with 66 patients (ASA I-II) planned for elective hand surgery because of carpal tunnel syndrome. Patients were randomised into two groups as group 1 (DKT) and group 2 (paracetamol). After standart monitorisation in the operation room 3 mg/kg Prilocaine was given to all patients for IVRA. At the end of surgery if the visual analogue scale score was >3 study drug (DKT in group 1, paracetamol in group 2) was given to patients. After administration of the study drug if there was still pain, 2-3 mg intravenous morphine was given to patients until the VAS score was ≤3. After 2 hours postoperative period without any complication study drug and rescue analgesic were given to the patient while they were discharging. Also a diary and study protocol were given to the patients and they were asked to evaluate pain intensity and record as a VAS score in every 6 hours. The patients were also asked to record global pain relief on a 5-grade scale, total number of analgesic tablets, the frequency and severity of adverse effects, pleasure degree on a 4-grade scale and any sleep problem to the diary. A blind anesthesia doctor called the patients via telephone and recorded all data. Demographic data were similar between groups. There was not any significant difference in postoperative study drug and rescue drug requirement between groups. Postoperative morphin requirement was significantly lower in DKT group than paracetamol group. No significant difference was observed in VAS scores between groups. Patient pleasure and analgesic efficiency were significantly higher in DKT group than paracetamol group. We conclude that DKT provide better results in patient pleasure and analgesic efficiency than paracetamol when used postoperatively in patients undergoing outpatient hand surgery.