Over iskemi ve reperfüzyon hasarı oluşturulan sıçanlarda, Timokinon'un doku oksidatif DNA hasarı üzerindeki koruyucu etkilerinin biyokimyasal, histolojik ve spektroskopik yöntemlerle belirlenmesi
Investigation of the protective effects of Thymoquinone on tissue oxidative DNA damage in rats with ovarian ischemia and reperfusion damage by biochemical, histological and spectroscopic methods
- Tez No: 843009
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ BAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antienflamatuar, Antioksidan, İskemi reperfüzyon hasarı, Over, Timokinon, Anti-inflammatory, Antioxidant, Ischemia reperfusion injury, Ovary, Thymoquinone
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ratlarda deneysel olarak oluşturulan over iskemi reperfüzyon hasarında iyi bir antioksidan olduğu bilinen Timokinon'un tedavi edici etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışmada 9 gruptan oluşan 72 adet dişi rat kullanıldı. Gruplar; Sağlıklı, Sham, Sham+TK40, iskemi (ISC), iskemi reperfüzyon (IR), ISC+TK20, ISC+TK40, IR+TK20 ve IR+TK40 olarak belirlendi. Timokinon'un 20 ve 40mg/kg dozları tedavi grupları olarak kullanıldı. Deney sonunda over dokusunda biyokimyasal, histopatolojik ve spektroskopik analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda sağlıklı gruba kıyasla ISC ve IR gruplarında SOD, GSH, CAT değerlerinin azaldığı, Tnfα, IL1B, MDA, CoQ10 ve 8OHdG değerlerinin arttığı tespit edilmiştir. Timokinon doza bağlı olarak SOD, GSH, CAT değerlerini artırdığı, Tnfα, IL1B, MDA, CoQ10 ve 8OHdG değerlerini ise azalttığı tespit edilmiştir. Histolojik değerledirmelere göre ISC ve IR gruplarında yoğun hemoraji alanları, dilate kan damarları, ödematoz alanlar ve enflamasyon tespit edilmiştir. Dokudaki hasara bağlı olarak hücre ölümleri belirlenmiş, nekrotik ve apoptotik hücreler görülmüştür. Timokinon uygulanan gruplarda doza bağlı olarak doku hasarında ve nekrotik hücrelerde azalma tespit edilmiştir. Spektroskopik sonuçlarda bu bulguları desteklemektedir. Sonuç: Timokinon, antioksidan ve DNA koruyucu etkileri ile insanların over iskemi ve reperfüzyonunun neden olduğu hasarın tedavisinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the therapeutic effects of Thymoquinone, which is known to be a potent antioxidant, in experimentally induced ovarian ischemia reperfusion injury in rats. Material and method: Totally 72 female rats in 8 groups have been used in study. Groups were determined as Healthy, Sham, Sham+TK40, ischemia (ISC), ischemia reperfusion (IR), ISC+TK20, ISC+TK40, IR+TK20 and IR+TK40. Thymoquinone doses were 20 and 40mg/kg in the treatment groups. At the end of the experiment, biochemical, histopathological and spectroscopic analyzes were performed on the ovarian tissue. Results: In our study, it was determined that SOD, GSH, CAT values decreased and Tnfα, IL1B, MDA, CoQ10 and 8OHdG values increased in the ISC and IR groups compared to the healthy group. It was determined that thymoquinone increased SOD, GSH, CAT values and decreased Tnfα, IL1B, MDA, CoQ10 and 8OHdG values depending on the dose. According to histological evaluations, intense hemorrhage areas, dilated blood vessels, edematous areas and inflammation were detected in the ISC and IR groups. Cell deaths were determined due to tissue damage, and necrotic and apoptotic cells were observed. A dose-dependent decrease in tissue damage and necrotic cells was detected in the groups administered thymoquinone. Spectroscopic results supported these findings. Conclusion: Thymoquinone, with its antioxidant and DNA protective effects, can be useful in people with ovarian ischemia and reperfusion injury.