Problematic internet use among adolescents in Saudi: Parenting style and parent-adolescent relationship
Saudi ergenlerden problemli internet kullanımı: Ebeveyn tutumu ve ebeveny-ergen ilişkisi
  1. Tez No: 843167
  2. Yazar: HANEEN R. ABUSALEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Problemli İnternet Kullanımı, Ebeveynlik Stili, Ebeveyn-Ergen İlişkisi, Ergenler, Problematic Internet Use, Parent-Adolescent Relationship, Parenting Style, Adolescents
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, cinsiyet, internet kullanım davranışları (okul günlerinde ve okul dışı günlerde çevrimiçi geçirilen süre), anne ve babanın ebeveynlik stilleri (otoriter, demokratik ve izin verici) ve ebeveyn-ergen ilişkisinin problemli internet kullanımını yordamadaki rolünü incelemektir. Young İnternet Bağımlılığı Testi, Ebeveyn Otorite Anketi'nin Kısa Formu ve Ebeveyn-Çocuk İlişkisinin Kalitesi Anketi (PCRQ) Arapça versiyonları kullanılarak Suudi Arabistan'daki ergenlerle kesitsel bir araştırma gerçekleştirilmiştir: Çalışmaya Riyad'da yaşayan 14 ile 18 yaş aralığındaki, yaş ortalaması 15,64 (SD=1,33 yıl) olan toplam 411 ergen (272 Kız, 139 Erkek) dahil edilmiştir. Veriler, Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi istatistiksel yöntemleri kullanılarak test edilmiştir. Bulgular, ergenlerin %45,2'sinin problemli internet kullanıcısı olduğuna işaret etmektedir. Pearson korelasyon analizi, ebeveyn-ergen ilişkisi ve demokratik babalık stili ile PIK arasında anlamlı negatif ilişkiler olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, hem anne hem de baba otoriter ebeveynlik stilleri arasında anlamlı pozitif korelasyonlar olduğu saptanmıştır. Ayrıca, hiyerarşik regresyon analizi, cinsiyet, okul günlerinde ve okul dışı günlerde çevrimiçi geçirilen süre, ebeveyn-ergen ilişkisi ve otoriter babalık stili faktörlerinin ergenlerin PIK'nı anlamlı düzeyde yordadığına işaret etmektedir. Bu bulgular, PIK ile ilgili olarak ebeveynlik stili ve ebeveyn-ergen ilişkisinin önemli bir rol oynadığını vurgulamaktadır. Bu nedenle, bu sorundan etkilenen ergenler ve ailelerine yönelik uygun müdahalelerin değerlendirilmesi ve tasarlanması sürecinde bu faktörlerin dikkate alınması önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate the predictive role of gender and internet use behaviors (number of hours spent online during school days and non-school days), mother and father parenting styles (authoritative, authoritarian, and permissive), and parent-adolescent relationship on problematic internet use among Saudi adolescents. A cross-sectional study was conducted among adolescents in Saudi, utilizing the Arabic version of several scales: Young's Internet Addiction Test scale, the Parental Authority Questionnaire-short version, and the Quality of Parent-Child Relationship Questionnaire (PCRQ). The study included a total of 411 participants (272 Girls, 139 Boys) aged between 14 and 18 years, with a mean age of 15.64 (SD=1.33 years) in Riyadh. Pearson correlation analysis and hierarchical regression analysis were employed as statistical methods in the analysis. A total of 45.2% of adolescents were identified as problematic internet users. The Pearson correlation analysis revealed significant negative correlations between the parent-adolescent relationship and authoritative fathering style with PIU, while both mother and father authoritarian parenting styles showed significant positive correlations. Furthermore, the hierarchical regression analysis demonstrated that gender, internet usage hours during school and non-school days, parent-adolescent relationship, and authoritarian fathering style significantly predicted adolescents' PIU. These findings emphasize the crucial role of the parent-adolescent relationship and parenting style in relation to PIU. It is recommended that these factors be considered when assessing and designing appropriate interventions for adolescents and their families affected by this issue.