Diyabet hastalarının pandemi döneminde covid-19'dan korunma tedbirlerine uyma ve geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını kullanma durumunun belirlenmesi
Determining the status of diabetic patients to comply with covid-19 protection measures and to use traditional and complementary medicine practices during the pandemic period
  1. Tez No: 843187
  2. Yazar: ESRA ÇETİNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KAVURMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, diyabet, GETAT, hemşire, korunma, Covid-19, diabetes, T&CM, nurse, protection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırma diyabet hastalarının pandemi döneminde COVID-19'dan korunma tedbirlerine uyma ve geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını kullanma durumunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı türdeki araştırma Eylül 2022-Ekim 2023 tarihleri arasında, Mersin Şehir ve Eğitim Araştırma Hastanesi dahiliye servisleri ve polikliniklerinde yapılmıştır. Araştırma örnekleme alınma kriterlerine uyan 300 hasta ile yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan ve hastaların tanıtıcı/hastalığa ilişkin özelliklerini, Covid-19 tedbirlerine uyma durumlarını ve kullandıkları GETAT yöntemlerini belirlemeye yönelik sorular içeren anket formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 paket programında tanımlayıcı testler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %59'unun kadın, %75,3'ünün evli, %34'ünün ilköğretim mezunu, %66,3'ünün orta gelir düzeyinde ve %75,3'ünün çalışmadığı belirlenmiştir. hastalarının yaş ortalamasının 51,51±13,60, diyabet tanı süresi ise 10,63±7,02 yıldır. Hastaların %56,3'ünün pandemi sürecinde COVID-19 geçirdiği, %31,3'ünün COVID19 nedeniyle hastanede yattığı, %92,7'sinin COVID-19 aşısı yaptırdığı, %50'den daha fazlasının COVID-19 tedbirlerine uyduğu saptanmıştır. Hastaların %75,3'ü GETAT yöntemleri konusunda bilgi sahibidir ve %94,7'si GETAT yöntemlerini kullanmaktadır. Hastaların en çok tercih ettiği GETAT yöntemleri, bitki çayı içme (%68,0 ), bol sebzemeyve tüketme (%54,3), probiyotik ürün kullanma (%37), vitamin ve besin takviyesi alma %(23) ve dua etme (%65.7)'dir. Kişisel hijyen ve temizlik için hastaların %66,7'sinin çamaşır suyu, %53,3'ünün el dezenfektanı kullanmayı tercih ettiği saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda DM'li hastaların COVID-19 pandemisi sürecinde genel olarak korunma tedbirlerine yüksek oranlarda uyduğu, en çok tercih ettikleri GETAT yöntemlerinin, dua etme, bitkisel ürün kullanma, bol sebze-meyve tüketme, probiyotikli ürün kullanma, vitamin ve besin takviyesi alma olduğu saptanmıştır. Hastaların en sık tercih ettiği hijyen ve temizlik malzemesi ise çamaşır suyu ve el dezenfektanıdır. Hastaların GETAT yöntemlerinin ve kişisel hijyen ve temizlik malzemelerinin doğru ve etkin kullanımı konusunda sağlık çalışanlarının bilgilendirmesi oldukça önemelidir.
Özet (Çeviri)
Aim:This study was conducted to determine the adherence of diabetic patients to the protection methods and the GETAT methods they used during the covid-19 pandemic period. Material and method: The descriptive type of research was conducted between September 2022 and October 2023 in the internal medicine services and polyclinics of Mersin City and Training Research Hospital. The research was conducted with 300 patients who met the sampling criteria. In collecting the research data, a survey form prepared by the researcher in line with the literature and containing questions to determine the descriptive/disease-related characteristics of the patients, their compliance with Covid-19 measures and the GETAT methods they used was used. The data obtained from the research were analyzed using descriptive tests in the SPSS 22 package program. Results: It was determined that 59% of the patients were women, 75.3% were married, 34% were literate/primary school graduates, 66.3% were at middle income level and 75.3% were not working. It was determined that the average age of the patients was 51.51±13.60 years and the duration of diabetes diagnosis was 10.63±7.02 years. 56.3% of the patients had COVID-19 during the pandemic period, 31.3% of them died due to COVID-19. It was determined that they were hospitalized and 92.7% of them received the COVID-19 vaccine. It was found that more than 50% of the patients followed COVID-19 precautions, 75.3% of diabetic patients were knowledgeable about GETAT methods, and 94.7% used any GETAT method during the pandemic. Drinking herbal tea (68.0%) was used more frequently among biological approaches, and praying (65.7%) was used more frequently among cognitive behavioral treatment approaches. Among the general approaches to cleaning, it was determined that using bleach (66.7%) and hand disinfectant (53.3%) were more preferred by the participants. Conclusion: As a result of the research, it was determined that diabetic patients complied with the protection measures during the COVID-19 pandemic, the majority of them had the Covid-19 vaccine and benefited from GETAT methods. Determining the rates of use of GETAT methods and planning nursing interventions accordingly are extremely important to ensure the care management of patients with DM.