Pediatrik açık kalp cerrahisi ameliyatlarında kardiyopulmoner bypass sonrası uygulanan modifiye ultrafiltrasyonun etkisi
The effect of modified ultrafiltration applied after cardiopulmonary bypass in pediatric open heart surgery
- Tez No: 843188
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ultrafiltrasyon, Modifiye Ultrafiltrasyon, Hemodilüsyon, Kardiyopulmoner Bypass, Ultrafiltration, Modified Ultrafiltration, Hemodilution, Cardiopulmonary Bypass, Hemodynamics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Pediatrik açık kalp cerrahisinde, kardiyopulmoner bypass sırasında kanın yabancı yüzeyle teması ve hemodilüsyondan dolayı ortaya çıkan birçok olumsuz etkiler bulunmaktadır. Bu etkileri ortadan kaldırmak veya azaltmak için ultrafiltrasyon tekniklerine başvurulmaktadır. Zamanla CUF'ın yetersiz kalmasıyla özellikle pediatrik hastalarda MUF tercih edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada amaç kardiyopulmoner bypass sonrası uygulanan MUF'ın hastaya etkisini incelemektir. Araştırmamız, tanımlayıcı retrospektif ve karşılaştırmalı bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmamızın örneklemi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde pediatrik açık kalp cerrahisi kliniğinde ameliyat olan asd ve vsd prosedürleri uygulanan hastaların kardiyopulmoner bypass sonrası MUF yapılmayan ve MUF yapılan 35'er hasta olmak üzere toplamda 70 hastadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, hastaların preoperatif, intraopertaif ve postoperatif dönemde klinik parametreleri incelenmiştir. Bu amaçla, inotrop skoru, KPB sonrası denge, 24 saatlik idrar miktarı, 24 saatlik drena jmiktarı, KPB sonrası intraoperatif kan kullanımı, kan gazında; pH, pCO2, pO2, K, Na, Ca, glukoz, lactat, HCO3, BE, hemoglobin, hematokrit değerleri, nabız, ortalama arter basıncı, NIRS, SVB, EF, biyokimyasal olarak plt, CRP, prokalsitonin, WBC, üre, kreatinin, ALT, AST, aPTT, INR değerlerinde etkisine bakılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, kullanılan kan ürünlerinde azalma, daha iyi denge yönetimi, hg, hct, NIRS, kreatin, ALT, aPTT, INR, CRP, prokalsitonin değerlerinde anlamlı bir değişiklik saptanmıştır. Bu çalışmada, KPB uygulanan pediatrik hastalarda MUF'ın klinik parametreler üzerine pozitif etkisi olabileceğini, postop süreçte daha iyi sonuçlar elde edilmesine katkıda bulunabileceğini düşünmekteyiz. Elde edilen sonuçlara göre, pediatrik kalp cerrahisi kliniklerinde ASD ve VSD prosedürlerinde KPB sonrası MUF uygulamasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
In pediatric open-heart surgery, there are several adverse effects due to the contact of blood with foreign surfaces and hemodilution during cardiopulmonary bypass. Ultrafiltration techniques are used to eliminate or reduce these effects. Over time, especially in pediatric patients, MUF has started to be preferred as CUF became insufficient. The aim of this study is to examine the effect of MUF applied after cardiopulmonary bypass on hemodynamics. Our research is planned as a descriptive retrospective and comparative study. The sample of our study consists of a total of 70 patients, 35 each of whom did not undergo MUF and underwent MUF after cardiopulmonary bypass, who underwent asd and vsd procedures in the pediatric open-heart surgery clinic at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. In this study, the hemodynamic parameters of the patients in the preoperative, intraoperative, and postoperative periods were examined. For this purpose, inotropic score, balance after CPB, 24-hour urine volume, 24-hour drainage volume, intraoperative blood use after CPB, blood gas parameters; pH, pCO2, pO2, K, Na, Ca, glucose, lactate, HCO3, BE, hemoglobin, hematocrit values, pulse, mean arterial pressure, NIRS, SVB, biochemically plt, CRP, procalcitonin, WBC, urea, creatinine, ALT, AST, aPTT, INR values were investigated. According to the results of the study, a decrease in the use of blood products, better balance management, an increase in Hg, hct, and NIRS values, and a significant change in urea, ALT, aPTT, INR, CRP values were determined. In this study, it is thought that MUF may have a positive effect on hemodynamic parameters in pediatric patients undergoing CPB and may contribute to better results in the postoperative period. Based on the results obtained, we recommend the use of MUF after CPB in ASD and VSD procedures in pediatric cardiac surgery clinics.