Covıd-19 pandemi süreci iç hastalıkları pratiğini nasıl etkiledi?
How did the covid-19 pandemic affect internal diseases practice?
- Tez No: 803446
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ADAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Başvuru sayısı, COVID-19 pandemisi, iç hastalıkları, Number of admission, COVID-19 pandemic, internal medicine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: 2020 yılında tüm dünyaya yayılan COVID-19 virüsü birçok alanı etkilemiş, hastalık kaygısı ve sokağa çıkma yasakları sosyal hayatın kurallarını değiştirmiştir. İç hastalıkları pratiği ve geniş hasta popülasyonu bu salgından etkilenmiştir. Çalışmamızda pandeminin ilk 1 yılındaki poliklinik ve servis başvurularını, pandemi öncesi 1 yılla karşılaştırarak nicelik ve nitelik yönünden değişimleri saptamayı, pandeminin iç hastalıkları pratiğine etkisini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 11 Mart 2019 – 10 Mart 2021 arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu İç Hastalıkları polikliniğine başvuran ve serviste yatan hastaların bilgileri, HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi)'nden retrospektif olarak taranmış, demografik özellikleri, yatış gün sayıları ve tanıları kaydedilmiş, pandemi öncesi ve pandemi dönemi başvuruları karşılaştırılmıştır. COVID-19 tanılı hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Poliklinik başvuru sayısı pandemi öncesi 212.855 hasta/yıl iken, pandemi dönemi 96162 hasta/yıl olmuş, %54,8 azalmıştır. Bu azalma, ülkemizde COVID-19 vaka sayılarının arttığı Nisan-Mayıs ve Kasım-Aralık aylarında belirgindir. Pandemi öncesi 65 yaş üstü hastaların oranı %18,2 iken, pandemi dönemi %13,5'e gerilemiştir. Başvurular arasında D vitamini eksikliği, esansiyel hipertansiyon, üst GIS(Gastrointestinal Sistem) hastalıkları, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, kronik iskemik kalp hastalığı, bronkopnömoni tanılarının sıklığı azalırken; tirotoksikoz, tiroidit, fonksiyonel barsak bozuklukları, kronik böbrek yetmezliği, tip 1 diyabet tanılarının sıklığı artmıştır. Servis yatış sayısı 4210'dan, 2965'e gerilemiş, %29,5 azalmış, COVID-19 vaka sayısının arttığı Nisan-Mayıs 2020 döneminde belirgin azalmıştır. Yatan hastalar içinde 65 yaş ve üzeri hastaların oranı %52,6'dan %49,8'e gerilemiştir. Yatış gün sayısında anlamlı fark saptanmamıştır. Yatan hastalarda D vitamini eksikliği, esansiyel hipertansiyon, bronkopnömoni, üst GIS hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, tip 2 diyabet, kronik iskemik kalp hastalığı, tirotoksikoz tanılarının sıklığı azalırken; tip 1 diyabet ve malignite tanılarının sıklığı artmıştır. Sonuç: Pandemi döneminde iç hastalıkları pratiği önemli ölçüde etkilenmiş, hasta sayısı azalmıştır. Bunun sebebi kişilerin bulaş korkusu ve kaygı ile hastaneye başvurmaktan çekinmeleri; ayrıca hastanelerin kaynaklarını COVID-19 hastaları için kullanması olabilir. Kronik takip gerektiren hastaların takibi aksamıştır. Ayrıca tip 1 diyabet ve tiroidit gibi otoimmünite ilişkili hastalıkların sıklığı da artmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The COVID-19 virus, which spread all over the world in 2020, affected many areas,anxiety and lockdowns changed the rules of social life. Internal medicine practice and its large patient population have been affected by this epidemic. In our study, we aimed to compare the outpatient clinic and service admissions in the first 1 year of the pandemic with the 1 year before the pandemic, to determine the changes in terms of quantity and quality, and to determine the effect of the pandemic on internal medicine practice. Materials and Methods: The information of patients admitted to the Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Internal Medicine outpatient clinic and hospitalized in the service between March 11, 2019 – March 10, 2021 were scanned retrospectively from the HBYS (Hospital Information Management System); demographic characteristics, number of hospitalization days and diagnoses were recorded. Admissions were compared. Patients with a diagnosis of COVID-19 were not included in the study. Results: While the number of outpatient visits was 212,855 patients/year before the pandemic, it was 96162 patients/year in the pandemic period, decreasing by 54.8%. This decrease is evident in April-May and November-December when the number of COVID-19 cases increase in our country. While the rate of patients over 65 years old was 18.2% before the pandemic, it decreased to 13.5% during the pandemic period. While the frequency of diagnosis of vitamin D deficiency, essential hypertension, upper GIS diseases, type 2 diabetes, hyperlipidemia, chronic ischemic heart disease and bronchopneumonia among the admissions decreased; The frequency of diagnoses of thyrotoxicosis, thyroiditis, functional bowel disorders, chronic renal failure, type 1 diabetes has increased. The number of hospitalizations decreased from 4210 to 2965, decreased by 29.5%, and decreased significantly in the April-May 2020 period, when the number of COVID-19 cases increased. The proportion of patients aged 65 and over among inpatients decreased from 52.6% to 49.8%. No significant difference was found in the number of hospitalization days. While the frequency of diagnosis of vitamin D deficiency, essential hypertension, bronchopneumonia, upper GIS diseases, chronic kidney failure, type 2 diabetes, chronic ischemic heart disease, and thyrotoxicosis in hospitalized patients decreased; The frequency of diagnosis of type 1 diabetes and malignancy has increased. Conclusion: Internal medicine practice was significantly affected during the pandemic period, and the number of patients decreased. The reason for this is that people are afraid of going to the hospital with fear of contagion and anxiety; it could also be that hospitals are using their resources for COVID-19 patients. Follow-up of patients for chronic diseases was delayed. In addition, the frequency of autoimmunity-related diseases such as type 1 diabetes and thyroiditis has increased.