Doğumda mahremiyet algısının doğum konforuna etkisi
The effect of perception of privacy at birth on birth comfort
  1. Tez No: 843195
  2. Yazar: KÜBRA ALAYBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Birth, comfort, midwife, privacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırma doğumda mahremiyet algısının doğum konforuna etkisi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı türdedir. Araştırma, Erzurum Şehir Hastanesi'ne 22 Ekim 2022 –31 Mayıs 2023 tarihleri arasında doğum servisine başvuran gönüllü ve araştırma kriterlerini karşılayan 315 kadın ile yapılmıştır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Jinekoloji ve Obstetride Beden Mahremiyeti Ölçeği (JOBMÖ)”ve“Doğum Konforu Ölçeği (DKÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler ile ortalama ve standart sapmalara ek olarak Bağımsız Gruplarda t Testi, Mann Whitney U Analizi, Varyans Analizi kullanılmıştır. Pearson Korelasyon Analizi, Spearman Korelasyon Analizi, Cronbach α kat sayısı, Kurtosis ve Skewness kat sayıları analizi kullanılmıştır. Bulgular: Jinekoloji ve Obstetride Beden Mahremiyeti Ölçek puanı ile Fiziksel, Psikospritüel, Çevresel alt boyutlar ve Doğum Konforu toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki vardır. Doğumda mahremiyet algısı ile konfor arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç: Kadınların doğumda mahremiyet algısı arttıkça doğum konfor düzeyide artmaktadır. Anahtar Kelimeler : Doğum, ebe, konfor, mahremiyet
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to examine the effect of the perception of privacy during birth on birth comfort. Material and Method: This research is of descriptive type. The research was conducted with 315 women who were volunteers and met the research criteria, applying to the birth service at Erzurum City Hospital between 22 October 2022 and 31 May 2023. Data were collected using the“Personal Information Form”,“Body Privacy in Gynecology and Obstetrics Scale (BPGOS)”and“Birth Comfort Scale (BCS)”. In addition to numbers, percentages, minimum and maximum values, averages and standard deviations, Independent Groups t Test, Mann Whitney U Analysis, and Analysis of Variance were used to evaluate the data. Pearson Correlation Analysis, Spearman Correlation Analysis, Cronbach α coefficient, Kurtosis and Skewness coefficient analysis were used. Results: There is a statistically significant, positive and low-level relationship between the Body Privacy in Gynecology and Obstetrics Scale score and the Physical, Psychospiritual, Environmental sub-dimensions and Birth Comfort total score. It has been found that there is a relationship between the perception of privacy and comfort during birth. Conclusion: As women's perception of privacy during birth increases, their birth comfort level also increases.