Toplum kaynaklı ve sağlık bakımı ilişkili infektif endokardit epidemiyolojisi ve 28 günlük mortalite için risk faktörleri: bir üniversite hastanesi deneyimi
The epidemiology of community acquired and health care associated infective endocarditis and risk factors for 28 day mortality: a university hospital experience
- Tez No: 843248
- Danışmanlar: Profesör Doktor. BİRSEN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İnfektif Endokardit, Komplikasyon, Mortalite, SBİE, İnfective Endocarditis, Complications, HAIE, mortality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnfektif endokarditin (İE) epidemiyolojisi değişmekte olduğundan antimikrobiyal yönetim açısından güncel değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Çalışmamızda, sağlık bakımı ilişkili endokardit (SBİE) ve toplum kaynaklı endokardit (TKE) hastalarının demografik özelliklerinin, klinik, laboratuvar ve görüntüleme sonuçlarının, etken mikroorganizmaların ve antibiyotik duyarlılıklarının değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca 28 günlük mortalite için risk faktörlerinin de belirlenmesi hedeflendi. Elde edilen verilerin hem SBİE hem de TKE tedavisine yol gösterici olması amaçlandı. Çalışmamıza 2016-2022 yılları arasında İE tanısı ile takip edilmiş 131 hasta dahil edildi. Hasta verilerine hastane bilgi sistemi ve kayıtlarından ulaşıldı. Hastalar infeksiyon kazanılma yerine göre SBİE (%48,1) ve TKE (%51,9) olarak ayrıldı. Hastaların %85,5'inde predispozan faktör mevcuttu. TKE'de en sık predispozan faktör (%30,9) dejeneratif kalp kapağı iken SBİE'de hemodiyaliz (%60) olarak belirlendi. Hastaların %93,3'ünde komorbidite mevcuttu. En sık komorbidite hem TKE hem SBİE hastalarında hipertansiyon (%93,3) idi. SBİE hastalarında kronik böbrek yetmezliği (%65,1) TKE hastalarına göre yüksekti. Hastalarda en sık görülen semptomlar halsizlik (%93,8) ve üşüme titreme (%66,7) idi. İE hastalarında hastane yatışında CRP, PCT, Troponin, NT-proBNP yüksekliği 28 günlük kısa süreli mortalite ile ilişkili bulundu. SBİE hastalarında hastane yatışında CRP, PCT ve NT-proBNP düzeyi TKE hastalarına göre yüksek bulundu. SBİE hastalarında kan kültürü pozitifliği (%75) daha yüksekti. Hastalarda en sık saptanan etken KNS (%28) idi. Tüm hastalarda en sık mitral kapak tutulumu (%38,9) görüldü. TKE hastalarında aort ve mitral kapak tutulumu SBİE hastalarına göre yüksekti. Komplikasyonlardan kapak yetersizliği (%64,1), nörolojik komplikasyonlar (%33,6), kalp yetmezliği (%27,5), beyin embolisi (%22,9) ve aritmi (%8,4) 28 günlük mortalite ile ilişkili bulundu ve 28 günlük mortalite oranı (%11,5) idi.
Özet (Çeviri)
As the epidemiology of infective endocarditis (IE) is changing, uptated assessment is needed in terms of antimicrobial management. In our study, it was aimed to evaluate the demographic characteristics, clinical, laboratory and imaging results, causative microorganisms and antibiotic susceptibility of patients with healthcare associated infective endocarditis (HAIE) and community acquired infective endocarditis (CAIE). It was also aimed to determine the risk factors for 28 day mortality. It was aimed that the obtained data will guide both the treatment of HAIE and CAIE. 131 patients who were followed up with the diagnosis of IE between 2016-2022 were included in our study. Patient data were obtained from the hospital information system and records. According to the site of infection, patients were classified as HAIE (48.1%) and CAIE (51.9%). There was a predisposing factor in 85.5% of the patients. Degenerative heart valve was the most common predisposing factor (30.9%) in CAIE and hemodialysis was the most common predisposing factor (60%) in HAIE patients. Comorbidity was present in 93.3% of the patients. The most common comorbidity was hypertension (93.3%) in both CAIE and HAIE patients. Chronic renal failure (65.1%) was higher in HAIE patients compared to CAIE patients. The most common symptoms in the patients were fatigue (93.8%) and chills (66.7%). Higher CRP, PCT, Troponin, NT-proBNP levels at hospitalization were found to be associated with 28 day mortality in IE patients. CRP, PCT, and NT-proBNP levels were found to be higher in patients with HAIE at hospitalization compared to CAIE patients. Blood culture positivity (75%) was higher in HAIE patients. The most common cause was CNS (28%). Mitral valve involvement was the most common in all patients (38.9%). Aortic and mitral valve involvement was higher in CAIE patients compared to HAIE patients. Among the complications, valve insufficiency (64.1%), neurological complications (33.6%), heart failure (27.5%), brain embolism (22.9%) and arrhythmia (8.4%) were associated with 28 day mortality and 28 day mortality mortality rate was 11.5% in all İE patients.