Ocak 2021-Ocak 2023 tarihleri arasında Total Laparoskopik Histerektomi yapılan olgularda postoperatif ağrı ve kanama bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative pain and bleeding findings in cases who had Total Laparoscopic Hysterectomy between January 2021 and January 2023
- Tez No: 843299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, histerektomi, postoperatif ağrı, postoperatif kanama, cerrahi prosedürler, Laparoscopy, hysterectomy, postoperative pain, postoperative bleeding, surgical procedures
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı kliniğimizde belirli bir zaman aralığında yapılan laparoskopik histerektomi vakalarının postoperatif ağrı ve kanama bulgularını tanımlanmasıdır. Böylelikle laparoskopik histerektomi sonrası morbidite unsurları üzerinde geliştirilebilecek teknikleri değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada Ocak 2021-Ocak 2023 tarihleri arasında kliniğimizde 45-75 yaş arası farklı endikasyonlarla laparoskopik histerektomi planlanıp uygulanmış olan 175 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, gravida, parite, komorbidite, medikal özgeçmiş, endikasyon, laparoskopik histerektomiye ek aynı seansta yapılan cerrahi prosedür, preoperatif ağrı durumu, preoperatif ve postoperatif hemoglobin değeri, peroperatif ve postoperatif komplikasyon durumu, hastanede yatış süresi ve postoperatif ağrı durumunu değerlendiren numerik ağrı skalası parametreleri hastanemiz dijital, elektronik arşiv verileri kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda adenomyozis ve endometriozis endikasyonu saptanan hastaların postoperatif ağrı skorunun daha yüksek olduğu saptanmıştır. Myoma uteri ve postmenopozal kanama varlığı saptanan hastalar değerlendirildiğinde ise postoperatif ağrı skoru daha düşük bulunmuştur. Laparoskopik histerektomiye ek olarak aynı seansta aynı keside bilateral salpingoooferektomi operasyonu geçiren hastaların skorları yüksek bulunmuştur. Laparoskopik histerektomiye ek olarak aynı seansta aynı keside bilateral salpinjektomi yapıldığı saptanan hastalarda ise postoperatif ağrı skorları düşük bulunmuştur. Perop komplikasyon yaşanan hastaların postoperatif ağrı skorları yüksek bulunmuştur. Hastaların gravida ve parite bulguları ile postoperatif ağrı skoru arasında ve hastaların yatış süreleri ile postoperatif ağrı skorları arasında pozitif (doğrusal) yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Hastaların postoperatif kanama durumları değerlendirildiğinde postoperatif dönem hemoglobin değerleri, preoperatif döneme göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Laparoskopi sağladığı kolaylıklar sebebiyle hem cerrahlar hem de hastalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Daha az postoperatif ağrı, daha az hospitalizasyon süresi ve daha az kan kaybına sebep olması yani morbidite ve mortalite oranlarının daha az görülmesi diğer prosedürlere üstünlüğü olarak tanımlanmıştır. Farklı çalışmalarla literatürün desteklenmesi laparoskopik histerektomi başta olmak üzere laparoskopik cerrahinin iyi öğrenilmesine, uygulama sırasında cerrahi becerinin gelişmesine ve farklı prosedürlerin, tekniklerin gelişmesine olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to describe the postoperative pain and bleeding findings of laparoscopic hysterectomy cases performed in our clinic within a certain period of time. Thus, the aim is to evaluate the techniques that can be improved on the morbidity factors after laparoscopic hysterectomy. Materials and Methods: In this study, 175 patients aged 45-75, who were planned and performed laparoscopic hysterectomy for different indications in our clinic between January 2021 and January 2023, were included in the study. Numerical pain scale that evaluates patients' postoperative pain status, age, gravida, parity, comorbidity, medical history, indication, surgical procedure performed in the same session in addition to laparoscopic hysterectomy, preoperative pain status, preoperative and postoperative hemoglobin value, peroperative and postoperative complication status, length of hospital stay and postoperative pain status parameters were collected using our hospital's digital, electronic archive data. Results: In our study, it was found that the postoperative pain score of patients with adenomyosis and endometriosis indications was higher. When patients with myoma uteri and postmenopausal bleeding were evaluated, the postoperative pain score was found to be lower. In addition to laparoscopic hysterectomy, the scores of patients who underwent bilateral salpingo-oophorectomy in the same incision in the same session were found to be high. Postoperative pain scores were found to be low in patients who were found to have bilateral salpingectomy in the same incision in the same session in addition to laparoscopic hysterectomy. Postoperative pain scores of patients who experienced perioperative complications were found to be high. It was determined that there was a positive (linear) relationship between the patients' gravida and parity findings and their postoperative pain scores, and between the patients' length of stay and their postoperative pain scores. When the postoperative bleeding status of the patients was evaluated, postoperative hemoglobin values were found to be lower than the preoperative period. Conclusions: Laparoscopy is a method preferred by both surgeons and patients due to the convenience it provides. Less postoperative pain, less hospitalization time and less blood loss, which means lower morbidity and mortality rates, have been defined as its superiority over other procedures. Supporting the literature with different studies will enable laparoscopic surgery, especially laparoscopic hysterectomy, to be learned well, to improve surgical skills during practice, and to develop different procedures and techniques.