Hâris el-Muhâsibî'nin er-Ri'âye adlı eserinde insanın aldanması
Deception of human in Hâris el-Muhâsibî's work called er-Ri'âye
  1. Tez No: 843315
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hâris el- Muhâsibî, Aldanma, Ri'âye, Hâris el- Muhâsibî, Deception, Ri'âye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma ,“Aldanma”kavramının anlamını ele alarak derinlemesine bir inceleme sunmayı amaçlamaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı, önemi ve metodu ele alınarak Haris el-Muhâsibî'nin hayatı kısa bir şekilde anlatılmış, er-Ri'âye'nin içeriği hakkında bilgiler sunularak genel bir bakış açısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde, Kur'an-ı Kerim de aldanma kavramının ayetlerde nasıl anlatıldığına odaklanılmıştır. Mutasavvıfların aldanma konusundaki görüşlerinden faydalanılarak bilgiler verilmiştir. İslam dini metinlerinde aldatma, insanları yanlış yollara yönlendirmek, gerçekleri göz ardı etmek veya yanlış bilgilendirmek gibi birçok farklı şekilde ifade edilmiştir. Bu bölümde, ayetlerdeki anlamıyla birlikte aldanmanın kökenleri ve sonuçlarına değinilmiştir. İkinci bölümde Haris el-Muhâsibî'nin“er Ri'âye”adlı eserinde aldanma kavramı ele alınmıştır. Muhâsibî, İslam düşünce geleneği içinde önemli bir yere sahip olan mutasavvıf olması hasebiyle çalışmamızın kaynak eserini oluşturmuştur. Eserinde, aldanmanın kökenleri, türleri ve etkileri üzerine derinlemesine bir analiz sunmuş, aldanma kavramına getirdiği yeni perspektifler ve çözüm önerileri ile yol göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The research aims to provide an in-depth examination of the meaning of the concept of“Deception”. In the introduction section, the life of Hâris el-Muhâsibî was briefly explained by discussing the subject, purpose, importance and method of the research, and a general perspective was tried to be created by providing information about the content of er-Ri'âye. In the first part, it is focused on how the concept of deception is explained in the verses of the Holy Quran. Information was given by making use of the Sufis' views on deception. In Islamic religious texts, deception is expressed in many different ways, such as leading people to wrong paths, ignoring the facts or misinforming. In this section, the origins and consequences of deception are mentioned, along with its meaning in the verses. In the second part, the concept of deception is discussed in Hâris el-Muhâsibî work called“er- Ri'âye”. Muhâsibî constituted the source work of our study because he was a Sufi who had an important place in the tradition of Islamic thought. In his work, he presented an in-depth analysis on the origins, types and effects of deception, and guided the concept with new perspectives and solution suggestions.