Feyzü'r-Râzık Ale'l-Bahri'r-Râik adlı eserin edisyon kritiği (İbadetler bölümü)
Edition critique of the work named Fayd al-Raziq Ala al-Bahr al-Raiq (Prayers section)
- Tez No: 843340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET RAŞİT AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Hukuk, Religion, Eastern Linguistics and Literature, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Hayrettin er-Remlî, Feyzü'r-râzık, el-Bahrü'r-râik, Kenzü'd-dekâʾik, Islamic Jurisprudence, Khayr al-Din al-Ramli, Fayd al-Raziq, al-Bahr al-Raiq, Kenzu'd-dekaik
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu araştırma, el-Bahru'r-râik şerhu Kenzi'd-dekâʾik adlı kitaba yazılmış olan Feyzü'r-râzık ʿale'l-Bahri'r-râik isimli haşiyenin ibadetler bölümünün edisyon kritiğidir. Ebü'l-Berekât en-Nesefî'nin (ö.710/1310) kendi telif ettiği el-Vâfî'nin muhtasarı olan Kenzü'd-dekâik, Hanefî fakihlerin itibar ettiği en önemli kaynaklardan biridir. Yıllarca medreselerde ders kitabı olarak okutulan ve üzerine çok sayıda şerh ve haşiye yazılmış bir eser olan Kenzü'd-dekâik üzerine fıkıh ilmindeki otoritesi bilinen Zeynüddin İbn Nüceym (ö. 970/1563), el-Bahrü'r-râik isimli bir şerh yazmış, bu esere de Hayrettin er-Remlî (ö. 1081/1671), Feyzü'r-Râzık ismiyle bir haşiye kaleme almıştır. Haşiyenin müellifi Hayrettin er-Remlî tefsir, hadis ve özellikle fıkıh ilminde yetkinliği kabul edilen, yaşadığı dönemin önde gelen şahsiyetleri arasında kabul edilen bir âlimdir. Engin fıkıh birikimi yanında muhaddis ve edip kimliğiyle de şöhret bulan Remlî'nin, bazı araştırmacılar tarafından“meselede müctehid”ve“muhakkik âlimlerin sonuncusu”şeklinde unvanlarla anıldığı göz önünde bulundurulduğunda haşiyenin değeri daha iyi anlaşılacaktır. Bu çalışma, giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktır: Araştırmanın çerçevesi ve sınırları hakkında bilgi verilen giriş bölümünün ardından birinci bölümde müellifin biyografisi, ilmi kişiliği ve mezhebi ele alınmıştır. Ayrıca babasının notlarını derleyerek bu eserin oluşmasına katkı sunmuş olan Necmettin er-Remlî ile haşiyenin üzerine yazıldığı şerhin müellifi olan İbn Nüceym hakkında da kısa bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde“hâşiye, şerh ve metin”üçlüsünün kısa bir tanıtımı yapıldıktan sonra inceleme konumuzu teşkil eden Feyzü'r-Râzık'ın müellife aidiyeti, eserin nüshaları muhtevası, kaynakları ve bazı özellikleri ele alınmıştır. Yine bu bölümde eser, fıkhî açıdan değerlendirmeye çalışılmış ve son olarak müellifin bazı tercihlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Edition Critique of the Work Named Fayd al-Raziq Ala al-Bahr al-Raiq (Prayers Section) This research represents an edition critique of the worship section within the annotations of the book“Fayd al-Raziq ala al-Bahr al-Raiq,”, which serves as a commentary on the book“ al-Bahr al-Raiq sherhu Kanz al-deqaiq”. The latter is an abridged version by Abu al-Barakat al-Nasafi (d. 710/1310) of his own work“el-Vafi”, and“Kanz al-deqaiq”stands as one of the most esteemed sources consulted by Hanafi jurists. Zeynuddin Ibn Nujaim (d. 970/1563), a renowned authority in the field of jurisprudence, produced a commentary titled“ al-Bahr al-Raiq”on“al-Kanz al-deqaiq”. Furthermore, Khayr al-Din al-Ramli (d. 1081/1671) authored an annotation named“Fayd al-Raziq”on this commentary. Khayr al-Din al-Ramli, the author of the annotation, was a scholar esteemed for his proficiency in exegesis, hadith, and particularly jurisprudence. He was acknowledged as one of the leading figures of his time, celebrated not only for his jurisprudential knowledge but also for his contributions as a hadith scholar and a literary figure. The study comprises an introduction, two main sections, and a conclusion: The introduction provides information about the research framework and its limitations. The first section delves into the author's biography, scholarly persona, and doctrinal affiliations. It also briefly discusses Najm al-Din al-Ramli er-Remli, who contributed to the creation of this work by compiling his father's notes, as well as Ibn Nujaim, the author of the commentary upon which this annotation was written. The second section provides a brief overview of the trio“annotation, commentary, and text.”It then focuses on the authorship of Fayd al-Raziq, discussing the manuscripts of the work, its content, sources, and some distinctive features. Furthermore, the work is evaluated from a juridical perspective, and the author's preferences are presented.