Konya Mevlevîhânesi'ndeki 51-45-35-13-53 ve 93 numaralı mektup zarfları ve içerikleri
Letter envelopes No. 51-45-35-13-53 and 93 in Konya Mevlevi lodge and their contents
- Tez No: 843341
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUNDURACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Müzecilik, Tarih, Archive, Museology, History
- Anahtar Kelimeler: Arşiv, Öğünç, Mevlevîlik, zarf, tarih, Gölpınarlı, belge, Archive, Öğünç, Mevlevi order, envelope, history, Gölpınarlı, document
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Herhangi bir konunun tarihi hakkında doğru ve tarafsız bilgi öğrenmek için arşiv belgelerini dikkate almak gerekir. Mevlânâ'nın eserleri, Konya ve mevlevîlik tarihini doğru öğrenebilmek için ise Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve Mevlânâ Müzesi Hazine-i Evrak Arşivi'nde bulunan belgelerin üzerinde çalışmalar yapılarak bilim dünyasına katkı sağlanmaktadır. Mektup zarflarının belirlenmesi sırasında Abdülbaki GÖLPINARLI'nın ve Nejat ÖĞÜNÇ'ün Mevlânâ Müzesi Arşivi konusunda yazmış oldukları makaleler incelenerek hazırlanmıştır. Hazine-i Evrak Arşivi'nde 233 adet mektup zarfı yer almaktadır. Mektup zarfları seçilirken içerik bakımından yazım zamanı birbirine yakın olan ve Osmanlı'nın son dönemi mevlevîlik tarikatı hakkında bilgi veren belgelerin kullanılmasına riayet edilmiştir. Bu çalışmada Konya Mevlevîhânesi (Mevlânâ Müzesi) Hazine-i Evrak Arşivi'nde tutulan 51, 45, 35, 13, 53 ve 93 numaralı zarflarda yer alan belgelerin içerikleri dijital fotoğraflarıyla birlikte kataloglama yapılmış; mevlevîlik ve Konya tarihi için en önemli bilgi ve bulguları bildiren belgeler yeni harfli Türkçeye çevrilmesi çalışılmıştır. Netice itibariyle yukarıda belirtilen mektup zarflarındaki belgeler çalışılarak mevlevîlik tarihi ve Osmanlı Devleti'nin son dönemlerini kapsayan bir çalışma hazırlanmıştır. Ayrıca belgelerin tür ve içerik bakımından farklılıkları dikkate alınarak değerlendirme yapılmış olup çalışmanın sonunda elde bilgiler sonuç kısmında bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
To learn accurate and unbiased information about the history of any subject, it is necessary to consider archival documents. In order to learn Mevlana's works, Konya and the history of Mevlevi order accurately, studies are carried out on the documents in the Republic of Turkey Prime Ministry Ottoman Archive and Mevlana Museum Treasury-i Document Archive to contribute to the scientific world.While determining the letter envelopes, the articles written by Abdülbaki GÖLPINARLI and Nejat ÖĞÜNÇ on the Mevlana Museum Archive were examined. There are 233 letter envelopes in the Treasury-i Evrak Archive. While choosing the letter envelopes, the use of documents that were close to each other in terms of content and provided information about the Mevlevi order of the last period of the Ottoman Empire was respected.In this study, the contents of the documents in the envelopes numbered 51, 45, 35, 13, 53 and 93, kept in the Konya Mevlevi Lodge (Mevlana Museum) Treasury-i Evrak Archive, were cataloged together with their digital photographs; An effort was made to translate the documents reporting the most important information and findings for the Mevlevi order and the history of Konya into Turkish with new letters. As a result, a study covering the history of Mevlevi order and the last periods of the Ottoman Empire was prepared by studying the documents in the letter envelopes mentioned above. In addition, an evaluation was made taking into account the differences in type and content of the documents, and the information obtained at the end of the study was reported in the conclusion section.