Kişisel verilerin korunması hukuku açısından çerez uygulamaları
Cookie applications with regards to personal data protection law
- Tez No: 843366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KÜZECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Çerez Uygulamaları, Protection of Personal Data, Processing of Personal Data, Cookie Applications
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Verinin kıymetinin gün be gün artması ve bu doğrultuda veri işleme faaliyetlerinin öngörülmez bir biçimde yaygınlaşması ile bireylerin mahremiyetine yönelik ihlaller de buna paralel olarak ciddi ortanda artmaktadır. Çerez uygulamaları, salt kişisel veri niteliğini haiz olmasalar da birtakım bilgiler ile birleştiklerinde bir gerçek kişiyi belirlenebilir kılabilmektedir. Bu bağlamda, çerez uygulamaları, kapsamlı bir şekilde regüle edilmedikleri takdirde özellikle bir kimsenin dijital ayak izinin takip edilebilmesine imkân tanıması ile bu ihlallere zemin hazırlayabilmektedir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu da münhasıran çerez uygulamalarının tabi olacağı hukuksal sınırları çizmek maksadıyla kaleme alınmadığından, güncel sorun ve bu sorunların çözümüne cevap verme konusunda yetersiz kalmaktadır. İşbu çalışma, tam da bu sebepten kaleme alınmıştır. Çalışma kapsamında, çerez uygulamalarının kişisel verilerin korunması hukukundaki tezahürü irdelenmiştir. Çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, kişisel verilerin korunması hukuku açısından çerez uygulamaları ile işlenen kişisel veriler, kavramsal ve ilkesel boyutları ile ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca çerez uygulamaları ile kişisel verilerin işlenmesi hususu ele alınmış ve bu bağlamda çerez uygulamaları ile işlenen kişisel verilerin hukuka uygunluk şartları detaylıca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Privacy violations are dramatically rising in tandem with the daily rise in the value of data and the unpredictability of the spread of data processing activities. Despite not being considered personal data, cookie applications can identify a natural person when paired with other data. In this situation, cookie applications may facilitate these infractions if they are not thoroughly regulated, especially since they make it possible to follow a person's digital footprint. Since Law No. 6698 on the Protection of Personal Data was not written specifically to define the legal boundaries within which cookie applications will be implemented, it is insufficient to address current issues and potential remedies. This study was created specifically to address this issue. The appearance of cookie applications in personal data protection law is examined within the scope of the study. The study is divided into two parts. Personal data processed through cookie applications in terms of personal data protection law is discussed in the first part of the study, along with its conceptual and principled dimensions. The processing of personal data through cookie applications in accordance with the Law No. 6698 on the Protection of Personal Data and the relevant legislation has been examined in detail in the second part of the study, as have the conditions for the lawfulness of personal data processed through cookie applications.