Hizmet sözleşmesinde sadakat borcu
Loyalty debt in service contract
  1. Tez No: 843365
  2. Yazar: İSMAİL TAŞKOPARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Sözleşmesi, Sadakat Borcu, Güven İlişkisi, İşçi, Service Contract, Loyalty Debt, Trust Relationship, Worker
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Hizmet sözleşmesi karşılıklı güven ilişkisine dayanan bir iş görme sözleşmesidir. Bu prensip tüm sözleşmeler hukukunda etkin bir şekilde uygulama alanı bulsa dahi vasıf ve mahiyeti gereği hizmet sözleşmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü işverenin işçisine güvenmeden hizmet ilişkisini devam ettirmesi hakkaniyet gereği kendisinden beklenemez. Kanun koyucu da karşılıklı güven ilişkisinin son derece önemli olduğu hizmet sözleşmesinde işçi ve işveren arasındaki hassas dengenin korunması ve güven ilişkisinin gerektiği gibi sağlanabilmesi için işçiye işverenin kişiliğini korumasına mukabil olarak işverene sadakatle davranma yükümlülüğü getirmiştir. Sadakat borcu hizmet sözleşmesinde bağımlılık unsurunun pozitif bir yansıması olup, işçinin işvereninin haklı menfaatlerini gözetmesi ve işverenine karşı zarar verme potansiyeli bulunan her türlü tutum ve davranıştan kaçınmasını ifade eder. Sadakat borcu kapsamı itibarıyla ayrıca işçinin rekabet etmeme, sır saklama, fazla çalışma ve işverene ait malzeme ve iş araç ve gereçlerini teslim etme borçlarını içinden barındırmaktadır. Sadakat borcu işçinin işverene içten bağlı olmasını ve işverenine karşı doğruluk ve bağlılığa uygun davranmasını emreder. Önemine binaen işçinin sadakat borcuna aykırı davranması işveren açısından hizmet sözleşmesini sona erdirmesi için haklı bir sebep oluşturur. Genellikle de hizmet sözleşmesi işçinin sadakat borcuna aykırı davranması sebebiyle sona erdirilir ve TBK'nın haklı feshe ilişkin hükümleri uygulama alanı bulur. Konulara ilişkin değerlendirmelere açıklamalarda bulunurken Türk hukuk mevzuatının konuya yaklaşım tarzı ve ihdas amacı göz önünde bulundurulmuş ve bu hususta önem ve dikkat gerektiren durumlara değinilmiştir. Ayrıca uygulamanın da konuya bakış tarzı ve uyuşmazlıkları ne şekilde giderdiğine ilişkin görüşüne konunun düzenini bozmayacak şekilde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A service contract is a business contract based on the principle of mutual trust. Even if this principle is effectively applied in all contract law., it has a very important place in the service contract due to its qualification and nature. Because the employer cannot be expected to continue the service relationship without trusting the employee, as a matter of fairness. The legislator also obliges the employee to behave faithfully to the employer in return for the protection of employer's personality in order to maintain the delicate balance between the employee and the employer and to ensure the trust relationship in the service contract where mutual trust is extremely important. Loyalty debt is a positive reflection of the dependency factor in the service contract and means that the employee should protect the legitimate interests of his employer and avoid any attitude and behavior that has the potential to harm his employer. In terms of the scope of the loyalty debt, it also includes the employee's obligations not to compete, to keep secrets, to work overtime and to deliver the materials and work tools and equipment belonging to the employer. Loyalty is the employee's commitment to the employer, and orders him to act in accordance with honesty and loyalty towards his employer. Due to its importance, the employee's breach of his duty of loyalty constitutes a justifiable reason for the employer to terminate the service contract. Generally, the service contract is terminated due to the employee's breach of his duty of loyalty, and the provisions of TCO No. 6098 regarding just termination find application. While the evaluations on the subjects are being expressed, Turkish Law. The approach of the legislation to the subject and the purpose of its creation have been taken into consideration and the situations that will attract attention in this regard have been mentioned. In addition, the application's view on the subject and how it resolves the disagreements have been included in a way that does not disturb coherence and order of the subject.