Üretra darlığı tedavi yönetiminin başarısında prediktif faktörlerin değerlendirilmesi ve analizi
Evaluation and analysis of predictive factors in the management of urethral stricture treatment success
- Tez No: 843403
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM KOŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üretra darlığı, İnternal Üretratomi, Nüks, Prediktif Faktörler, Urethral stricture, Internal Urethrotomy, Recurrence, Predictive Factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Üretra darlığı, üretra epitelinde meydana gelen hasar sonucu iyileşme esnasında fibrozise bağlı darlığın ortaya çıktığı bir hastalıktır. Tedavisinde en sık tercih edilen yöntem olan endoskopik internal üretratomi cerrahisi sonrası, hastanın geçirdiği operasyon sayısına, darlık segmentinin uzunluğuna, yerleşimine ve adedine bağlı olarak %20 ila %80 arasında nüks gözlemlenebilmektedir. Çalışmamızın amacı nüks eden üretra darlığı vakalarında, hastaların demografik verileri, laboratuvar sonuçları ve darlık karakteristiklerinin hastalığın prognozunu tahmin etmede etkili olup olmadığını değerlendirmek ve ayrıca operasyon sonrası uygulanan takip ve tedavi yöntemlerinin nüks üzerindeki etkisini incelemektir. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Kasım 2021- Kasım 2023 tarihleri arasında üretra darlığı ön tanısı ile birden daha fazla sayıda internal üretratomi operasyonu geçiren 154 hastanın; demografik verileri, boy ve kilo bilgileri, vücut kitle indeksi (VKİ), ek hastalıkları, alışkanlıkları (sigara, alkol), klinik ve laboratuvar verileri, takip süreleri ve aldıkları tedaviler kaydedildi. Takipleri sırasında nüks gelişen ve gelişmeyen hastaların, daha önce yapılan çalışmalar ve üretra darlığı oluşum patofizyolojisi baz alınarak, yaş, VKİ, alışkanlıklar, ek hastalıkları ve daha önceki başarısız operasyon sayıları karşılaştırıldı. Ayrıca darlık sayısı, uzunluğu, lokalizasyonu, kalibrasyonu ve etyolojisi verileri karşılaştırıldı. Nüks oluşumunun önüne geçmek için kliniğimizce uygulanan post-operatif tedavi metodları karşılaştırıldı. Bu metodlar medikal tedavi, aralıklı soft dilatasyon uygulaması ve sadece takip olarak sınıflandırıldı. Çalışmamızda üretra darlığı nedeni ile çoklu sayıda internal üretratomi operasyonu geçiren hasta popülasyonumuzda nüks oranı %45'idi. Nüks gelişen ve gelişmeyen olgular arasında yaptığımız karşılaştırmalar sonucunda; daha önceki operasyon sayısı, üroflowmetri pQmax değeri, darlık kalibrasyonu ve uzunluğu nüksü öngörmekte anlamlı belirleyiciler olarak tespit edildi. Ayrıca labaratuvar parametrelerinden RDW nüksü öngörmede anlamlı bir faktör olarak saptandı. Post-operatif tedavi modalitelerinin kıyaslanması sonucu; nüksü önleme etkisi açısından anlamlı bir sonuç izlenmedi. Ancak losartan medikal tedavisi alan grupta nüks gelişim zamanı daha uzun izlendi. Sonuçlarımız, üretra darlığı nüksünde etkili faktörleri ve nüksü geciktiren tedavi yöntemlerini anlamak adına önemli bilgiler sağlamaktadır. Bu bulgular, gelecekte yapılacak çalışmalar için bir temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Urethral stricture is a condition where narrowing occurs due to fibrosis during the healing process following damage to the urethral epithelium. Despite the frequent use of endoscopic internal urethrotomy surgery, the recurrence rate can vary between 20% and 80%, depending on the number of operations, length, location, and number of strictures. The aim of our study is to assess whether demographic data, laboratory results, and stricture characteristics in recurrent urethral stricture cases are effective in predicting the prognosis of the disease. Additionally, we aim to examine the impact of postoperative follow-up and treatment methods on recurrence. Demographic data, height and weight information, body mass index (BMI), comorbidities, habits (smoking, alcohol), clinical and laboratory data, follow-up periods, and treatments received were recorded for 154 patients who underwent multiple internal urethrotomy operations with a preliminary diagnosis of urethral stricture at Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital between November 2021 and November 2023. During their follow-ups, patients who experienced recurrence and those who did not were compared based on previous studies and the pathophysiology of urethral stricture formation, considering age, BMI, habits, comorbidities, and the number of previous unsuccessful operations. Additionally, data on stricture number, length, localization, calibration, and etiology were compared. Postoperative treatment methods applied by our clinic to prevent recurrence were also compared. These methods were classified as medical treatment, intermittent soft-dilation, and follow-up only. In our study, the recurrence rate in our population of patients who underwent multiple internal urethrotomy operations due to urethral stricture was 45%. Through comparisons between cases with and without recurrence, we found that the number of previous operations, uroflowmetry pQmax value, stricture calibration, and length were significant predictors of recurrence. Additionally, the RDW from laboratory parameters was identified as a significant factor in predicting recurrence. Comparisons of postoperative treatment modalities did not yield significant results in terms of preventing recurrence. However, the group receiving losartan medical treatment showed a longer time to recurrence. Our results provide important information for understanding effective factors in urethral stricture recurrence and treatment methods delaying recurrence. These findings may serve as a foundation for future studies.