Bir aydın tipolojisi olarak Namık Kemal
Namık Kemal as an aydin typology
- Tez No: 843409
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aydın, Tanzimat, Yeni Osmanlılar, Modernleşme, Namık Kemal, Aydın, Tanzimat, Young Ottomans, Modernization, Namık Kemal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Araştırma, Tanzimat Döneminde ortaya çıkan“Yeni Osmanlılar”adlı ilk sistemli muhalefet hareketi içinde bulunmuş Namık Kemal‟in“aydın”kişiliğini ele almaktadır. Osmanlı‟nın buhran döneminde yapılan yenilik çalışmalarına karşın çeşitli eleştirilerde ve çözümlerde bulunmuştur. Araştırmanın amacı II. Mahmut ile başlayan yenileşme hareketlerinin devleti buhrandan kurtarmaktan çok daha işin içinden çıkılmaz duruma getirmesi ile ortaya çıkan muhalefet hareketi içinde Namık KEMAL‟in aldığı tavrı“aydın”tipolojisi çerçevesinde ele almaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Doküman analizi veri toplama araçlarından biri olsa da tek başına da bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Doküman analizi kullanılmasının sebebi; araştırma konusunda kapsamlı bilgi sunması, farklı bakış açılarını görmeyi sağlaması ve geçmişe dair kapsamlı bilgi edinmeyi sağlaması doküman analizini kullanmayı gerekli kılmaktadır. Bu çalışma, Devletin ilk sistemli muhalefeti olan Yeni Osmanlılar Hareketi üyelerinin en önde gelenlerinden Namık Kemal‟in, devleti içinde bulunduğu buhrandan kurtarma ve Tanzimat döneminde getirilen yeniliklere çözüm arayışında sergilediği aydın kimliği açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, aydın kavramı, Tanzimat, Yeni Osmanlılar ve Namık Kemal ile ilgili kaleme alınmış pek çok eser çalışmamıza eklenmiştir. Araştırmamızda, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi metodu kullanılmıştır. İlerleme durdurulamaz, geri geri döndürülemez bir gerekliliktir. Osmanlı‟da 17. Yüzyılda başlayan modernleşme hareketleri II. Mahmut‟un ardından Tanzimat Dönemi ile birlikte bambaşka bir hal almaktadır. İlk olarak askeri alanda gerekli görülen yenileşme hareketleri Tanzimat Döneminde siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda genişlemektedir. Batı‟ya tam anlamıyla yüz çevirerek gerçekleştirilen bu gelişmeler toplum içinde derin çatlaklara sebebiyet vermektedir. Yaşanan gelişmelere tepki olarak, kendi içlerinde fikri yönden üçe ayrılan toplumun önde gelen kişilikleri dediğimiz aydınların muhalefeti ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the“intellectual”personality of Namık Kemal, who was involved in the first systematic opposition movement called“Young Ottomans”that emerged during the Tanzimat period. Despite the reform efforts made during the Ottoman Empire's crisis period, he made various criticisms and solutions. The aim of the research is to examine Namık Kemal's stance within the opposition movement that emerged with the reform movements that began with Mahmud II, which rather than saving the state from the crisis, made it even more intractable, within the framework of the“intellectual”typology. In the research, quantitative research methods of document analysis were used. Although document analysis is one of the data collection tools, it is also used as a method on its own. The reason for using document analysis is that it provides comprehensive information about the research, allows you to see different perspectives, and provides comprehensive information about the past, making it necessary to use document analysis. This study aims to explain the intellectual identity exhibited by Namık Kemal, one of the leading members of the Young Ottomans Movement, which was the first systematic opposition of the state, in his search for solutions to the new developments brought in the Tanzimat period in order to save the state from the crisis it is in. For this purpose, many works written on the concepts of enlightenment, Tanzimat, Young Ottomans, and Namık Kemal have been added to our study. In our research, the document review method of qualitative research methods was used. Progress is unstoppable, an irreversible necessity. The modernization movements that began in the 17th century in the Ottoman Empire took on a whole new form with the Tanzimat Period following Mahmud II. The modernization movements, which were first seen as necessary in the military field, are expanding in political, economic, social, and cultural terms in the Tanzimat Period. These developments, which were carried out by turning their backs on the West completely, caused deep cracks in society. In response to the developments, the opposition of the intellectuals, whom we call the leading personalities of society, who are divided into three in terms of their ideas, emerged. In line with the explanation of the concept of enlightenment, first the historical foundations of the concept are touched upon. Then, the internal and external impulses that led to the emergence of the Young Ottomans were determined. Finally, under the heading of Namık Kemal, the period's criticisms and solutions were explained, and a national intellectual portrait was presented.