Okul öncesi öğretmenlerinin sorumluluk eğitimi uygulamalarında kullandıkları sınıf yönetimi becerileri
Classroom management skills used by pre-school teachers in responsibility education practices
  1. Tez No: 843453
  2. Yazar: MERVE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Sorumluluk eğitimi, Sınıf yönetimi, Okul öncesi sınıf yönetimi, Preschool education, Responsibility education, Classroom management, Preschool classroom management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönemde sorumluluk eğitimi uygulamalarının nasıl yapıldığının belirlenmesi, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin bu uygulamalarda kullandığı sınıf yönetim becerilerinin incelenmesidir. Araştırma, Yozgat ili Merkez ilçesine bağlı anaokulllarında ve anasınıflarında gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden birisi olan durum çalışmasının kullanıldığı araştırmada bu amaçla görüşme tekniği gerçekleştirilmiştir. Kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilen 20 okul öncesi öğretmeni ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğretmenlerin görüşleri alınmış ulaşılan verilerin analizi betimsel veri analizi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ile okul öncesi öğretmenlerinin sorumluluk eğitiminde zaman yönetimi, uygun etkinlik ve materyal planı, aile katılımı, sınıf içi fiziksel düzenlemeler gibi ögelerin önemine inandıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin sınıf içerisindeki uygulamaları farklılık göstermekle birlikte uyguladıkları etkinlik örnekleri genel olarak aynıdır. Öğretmenler, sorumluluk eğitiminin çocukların ileriki yaşamlarındaki davranışlarında değişiklikler meydana getirdiği şeklinde görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine how responsible education practices are carried out in the preschool period and to examine the classroom management skills used by teachers working in preschool education institutions in these practices. The research was carried out in kindergartens and nursery classes in the Central district of Yozgat province. In the research where case study, one of the qualitative research designs, was used, interview technique was used for this purpose. Interviews were held with 20 teachers selected by easily accessible sampling method. A semi-structured interview form developed by the researcher was used as a data collection tool. The opinions of the teachers were taken with the semi-structured interview form and the analysis of the data was carried out with descriptive data analysis. With the results obtained from the study, it was determined that preschool teachers believe in the importance of elements such as time management, appropriate activity and material plans, family participation, and physical arrangements in the classroom in responsibility education. Although teachers' practices in the classroom vary, the activity examples they apply are generally the same. Teachers stated that responsibility education creates changes in children's behavior in later life.