COVİd-19 salgınında sağlık çalışanlarında kaygı düzeyi: Bursa şehir hastanesi örneği
Level of anxiety in health workers during the COVİD-19 outbreak: Bursa city hospital example
  1. Tez No: 843461
  2. Yazar: ZEYNUR DEMİR BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SENİH MAYDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD 19, Durumluk kaygı, Kaygı etkileri, Sağlık çalışanları, Sürekli kaygı, COVID 19, State anxiety, Anxious effects, Healthcare, Constant anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, COVID-19 hastalığının sağlık çalışanları üzerindeki kaygısal etkilerini incelemek amacıyla yapılmaktadır. COVID-19, dünya genelinde bir pandemiye neden olan ve sağlık çalışanları için önemli bir stres kaynağı olan bir virüstür. Bu çalışmanın amacı, COVID-19'un yapısı, belirtileri, bulaşma yolları, tanı yöntemleri ve testleri gibi temel bilgileri sunmaktır. COVID-19, genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrıları, baş ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlarla kendini gösteren bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bulaşma yolları arasında damlacık yoluyla temas, yakın temas ve yüzeylere dokunma sonrası enfeksiyon yer almaktadır. Tanı yöntemleri arasında PCR testi, antijen testi ve antikor testleri kullanılmaktadır. Kaygı, kişinin belirsizlik, tehdit veya endişe duygularıyla başa çıkmaya çalıştığı bir psikolojik durumdur. Çalışmada kaygının çeşitleri ve COVID-19 kaygısının özellikleri incelenecektir. COVID-19 kaygısı, virüsün yayılması, enfekte olma riski, sağlık çalışanlarının ailelerine bulaştırma endişesi gibi faktörlerle ilişkilendirilmiştir. Sağlık çalışanlarında kaygı düzeyleri, pandeminin sağlık sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle artmıştır. Sağlık çalışanları, hastalarla temas halinde oldukları için enfeksiyon riskine maruz kalmaktadırlar ve bu da kaygı seviyelerini artırabilmektedir. Ayrıca, yüksek iş yükü, kaynak eksikliği, bilgi yetersizliği ve kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı gibi faktörler de sağlık çalışanlarında kaygıyı tetikleyebilir. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak sosyodemografik bilgi formu, Spielberger Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve Koronavirüs Fobisi Ölçeği kullanılacaktır. Sosyodemografik bilgi formu, katılımcıların demografik özelliklerini, mesleki deneyimlerini ve pandemi sürecindeki maruziyetlerini değerlendirecektir. Spielberger Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, katılımcıların anlık ve sürekli kaygı düzeylerini ölçmek için kullanılacaktır. Koronavirüs Fobisi Ölçeği ise katılımcıların COVID-19'a yönelik özel bir korku veya fobi düzeyini değerlendirmek için kullanılacaktır. Bu çalışmanın sonuçları, sağlık çalışanlarının COVID-19 ile ilgili kaygı düzeylerini anlamamıza ve bu kaygıyı azaltmak için uygun müdahalelerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to examine the anxiety effects of COVID-19 disease on healthcare workers. COVID-19 is a virus that has caused a worldwide pandemic and is a major source of stress for healthcare workers. The aim of this study is to present basic information such as the structure, symptoms, transmission routes, diagnostic methods and tests of COVID-19. COVID- 19 is a respiratory infection that usually presents with symptoms such as fever, cough, shortness of breath, muscle aches, headache and fatigue. Transmission routes include droplet contact, close contact, and infection after touching surfaces. Among the diagnostic methods, PCR test, antigen test and antibody tests are used. Anxiety is a psychological state in which a person tries to cope with feelings of uncertainty, threat, or anxiety.In the study, the types of anxiety and the characteristics of COVID-19 anxiety will be examined. Concern about COVID-19 has been associated with factors such as the spread of the virus, the risk of being infected, and the concern of healthcare workers infecting their families. Anxiety levels among healthcare workers have increased due to the effects of the pandemic on the healthcare system. Healthcare workers are exposed to the risk of infection because they are in contact with patients, which can increase their anxiety levels. In addition, factors such as highworkload, lack of resources, lack of information and personal protective equipment can trigger anxiety in healthcare workers. In this study, sociodemographic information form, Spielberger State and Trait Anxiety Scale and Coronavirus Phobia Scale will be used as data collection tools. The sociodemographic information form will evaluate the demographic characteristics, professional experience and exposure of the participants during the pandemic process. The Spielberger State and Trait Anxiety Inventory will be used to measure the instant and trait anxiety levels of the participants. The Coronavirus Phobia Scale will be used to assess participants' specific level of fear or phobia towards COVID-19. The results of this study will contribute to our understanding of the anxiety levels of healthcare professionals about COVID-19 and to the development of appropriate interventions to reduce this anxiety.