Sivil havacılık işletmelerinde çalışan bireylerin bilinçli farkındalık ve mental iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between conscious awareness and mental well-being levels of individuals working in civil aviation companies
- Tez No: 843480
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BAŞAR ÖZBOZKURT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
 - Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Mental İyi Oluş, Sivil Havacılık, Çalışan Memnuniyeti, İş Gücü Verimliliği, Mindfulness, Mental Well-Being, Civil Aviation, Employee Satisfaction, Workforce Productivity
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tarsus Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 115
Özet
Mental iyi oluş, bireyin yaşamından memnun olmasını, onun yaşam motivasyonunu artıran psikolojik etmenlerin varlığını ve bireyin aile, sosyal ve iş yaşamında elde etmiş olduğu mutluluk düzeyini ifade etmektedir. İş yaşamında çalışanların mental iyi oluş düzeyleri iş görenlerin memnuniyet düzeylerini yükseltirken işletmelerin amaç ve hedeflerine daha sağlıklı bir şekilde ulaşmak adına işlerine yoğunlaşmalarına, örgüte olan bağlılıklarının artmasına ve işten ayrılma niyetlerinin azalmasına katkı sağlamaktadır. İş görenlerin mental iyi oluş düzeyleri üzerinde etkili olan faktörlerden biri de onların bilinçli farkındalık düzeyleridir. Buradan hareketle bu tez çalışması, bilinçli farkındalığın mental iyi oluş üzerindeki muhtemel etkilerini araştırmaktadır. Bu bağlamda çalışma, sivil havacılık işletmelerindeki yöneticilere, insan kaynakları uzmanlarına ve sektördeki paydaşlara, çalışanların bu önemli psikolojik faktörlerini yönetme ve geliştirme stratejileri konusunda kılavuzluk etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda sivil havacılık işletmelerinde çalışan 384 katılımcıya anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 26.0 nicel analiz programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ise bilinçli farkındalık ve mental iyi oluş ölçeklerinin yaşa, eğitim durumuna, unvana ve çalışma süresine göre anlamlı bir farklılık gösterirken; medeni duruma göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte gelir düzeyine göre bilinçli farkındalık ölçeğinin anlamlı bir farklılığa sahip olmadığı; fakat, mental iyi oluş ölçeğine göre istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Analiz sonuçları ayrıca, bilinçli farkındalık ile mental iyi oluş arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin var olduğunu; bilinçli farkındalığın, mental iyi oluş üzerinde pozitif ve orta düzeyde bir etkisinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Havacılık sektöründe gerçekleştirilen bu tez çalışmasının, bilinçli farkındalık ve mental iyi oluşun ölçülmesi ve geliştirilmesine yönelik elde ettiği bulgularla, sektördeki profesyonellerin psikolojik iyi oluşunu artırma noktasında temel oluşturarak, ekip üyelerinin duygusal sağlığını güçlendirmeye, iş gücü verimliliğine ve operasyonel etkinliğe katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Mental well-being encompasses an individual's satisfaction with life, the presence of psychological factors enhancing life motivation, and the happiness levels achieved in personal, family, social, and work life. In the realm of professional life, the elevated levels of mental well-being among employees contribute to heightened job satisfaction, enabling organizations to focus more effectively on their objectives and goals, increasing organizational commitment, and decreasing intentions of employee turnover. One of the influential factors affecting the mental well-being of employees is their level of mindfulness. Based on this premise, this thesis investigates the potential effects of mindfulness on mental well-being. In this context, the study aims to guide managers, human resources specialists, and stakeholders in the civil aviation industry in managing and developing strategies for these crucial psychological factors. To achieve this objective, a survey was conducted with 384 participants employed in civil aviation organizations, and the obtained data were analyzed using the SPSS 26.0 quantitative analysis program. The analysis revealed significant differences in mindfulness and mental well-being scales concerning age, educational status, title, and years of service. However, marital status did not show a statistically significant difference in terms of mindfulness and mental well-being scales. Additionally, income level did not exhibit a significant difference in the mindfulness scale but was found to be statistically significant in the mental well-being scale. The analysis results also indicate a positive and moderately significant relationship between mindfulness and mental well-being, highlighting the positive and moderate impact of mindfulness on mental well-being. This thesis, conducted in the aviation sector, is believed to lay a foundation for enhancing the psychological well-being of professionals in the industry, contributing to the emotional health of team members, workforce productivity, and operational efficiency.