Kadınlara yönelik girişimcilik eğitiminin kadınların girişimcilik yeterlilikleri üzerindeki etkisinin incelenmesi: Mersin ilinde bir araştırma
Investigation of the effect of entrepreneurship education for women on the entrepreneurial competencies of women: a research in mersi̇n province
  1. Tez No: 843481
  2. Yazar: YAĞMUR MUŞTU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BAŞAR ÖZBOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Girişimcilik Eğitimi, Girişimcilik Yeterliliği, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Entrepreneurial Competencies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Girişimcilik, iktisadi toplumların gelişmesinde ve refaha ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Eğitim alan girişimcilerin, eğitim almış oldukları alanlarda istihdam edilmeleri ve yeni istihdam alanları yaratmaları, ülkelerin ve toplumların sosyo-ekonomik ihtiyaçlarını karşılamada önem arz etmektedir. Ülke ekonomilerinin kalkınmasında kritik öneme sahip olan girişimciliğin, girişimcilik eğitimleri aracılığıyla kadınlar ve işletmeler üzerindeki etkisi de araştırmalara konu olmaktadır. Bu bağlamda, bu tez çalışmasıyla Mersin ilinde kadınlara yönelik girişimcilik kurslarında eğitim alan kadın bireylerin girişimcilik yeterlilikleri üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç kapsamında Mersin ilinde kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden girişimcilik eğitimi almış 248 kadın katılımcı ile çevrimiçi ortamda veriler toplanılmış olup; elde edilen veriler, SPSS 25.0 ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, girişimcilik eğitiminin yaşa, eğitim durumuna ve medeni duruma göre anlamlı bir farklılık göstermediği; hane gelirine göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Girişimcilik yeterliliği ve alt boyutlarının ise yaşa, medeni duruma ve hane gelirine göre kısmen anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılsa da eğitim durumuna göre istatistikî olarak anlamlı bir farklılığa sahip olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu tez çalışmasının sonucunda girişimcilik eğitiminin, kadınların girişimcilik yeterlilikleri üzerinde istatistiksel olarak pozitif ve anlamlı yönde etkilediği bulunmuştur. Sonuç olarak kadın girişimci adaylarının aldıkları girişimcilik eğitimlerinin girişimcilik yeterliliklerine katkı sağladığı ve bu yeterliliği artırdığı sonucu ortaya çıkmıştır. Bu tez çalışmasının sonuçlarının, Mersin ili ve benzer bölgelerde kadınlara yönelik girişimcilik eğitim programlarının etkilerini anlamak, bu programların güçlü yanlarını belirlemek ve gelecekteki eğitim girişimleri için temel oluşturmak açısından önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışmanın, kadın girişimcilerin desteklenmesi ve girişimcilik ekosistemlerinin güçlendirilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship plays a significant role in the development and prosperity of economic societies. The employment of entrepreneurs in their respective fields of education and their creation of new job opportunities are crucial for meeting the socio- economic needs of countries and societies. Entrepreneurship, which is critical for developing national economies, is also a subject of research in terms of its impact on women and businesses through entrepreneurship education. In this context, this thesis aims to investigate the impact of entrepreneurship courses on the entrepreneurial competencies of women who have received entrepreneurship education in Mersin province. To achieve this goal, data were collected from 248 female participants who received entrepreneurship training from public institutions, non-governmental organizations, and municipalities in Mersin province through online surveys. The collected data were analyzed using SPSS 25.0. The analysis revealed that entrepreneurship education did not show a significant difference based on age, educational status, or marital status. However, there was a statistically significant difference based on household income. While the entrepreneurial competence and its sub- dimensions showed partially significant differences based on age, marital status, and household income, statistically significant difference did not find based on educational status. Additionally, the results of this thesis indicated that entrepreneurship education positively and significantly influenced the entrepreneurial competencies of women. In conclusion, the entrepreneurship education received by female entrepreneurs contributes to and enhances their entrepreneurial competencies. The findings of this thesis are expected to provide valuable insights into understanding the effects of entrepreneurship education programs for women in Mersin province and similar regions. This study is anticipated to contribute to the development of strategies for supporting female entrepreneurs and strengthening entrepreneurship ecosystems in the future.