İlahiyatçılara yönelik algılar üzerine bir araştırma (Bursa örneği)
A study on perceptions towards theologians (The case of Bursa)
- Tez No: 843490
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İlahiyat, İlahiyatçı, Algı, Toplumsal Algı, Dışlama, Theology, Theologians, Perception, Social Perception, Discriminat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İlahiyat ve ilahiyatçı kavramları günlük hayatta sıkça karşılaşılan kavramlardandır. Dini konularla ilgilenen bilim anlamında kullanılan ilahiyatın, insanlık tarihinde önemli bir akademik alan olduğu görülmektedir. Tanrı'nın varlığını kanıtlama çalışmalarını yürüten teologlar da ilahiyatçı olarak kabul edilmekle beraber toplumumuzda ilahiyatçı denildiğinde genellikle ilahiyat fakültesinde öğrenim görenler, fakülteden mezun olanlar ve fakülte bünyesinde akademik görevlerde bulunan öğretim üyeleri anlaşılmaktadır. İlahiyatçılar, toplumu dini konularda aydınlatma ve dini rehberlik sağlama gibi bir misyona sahip oldukları için toplumun hemen her kesimi ile iletişim halindedirler. Farklı toplumsal kesimlerin, ilahiyatçılara yönelik genel düşünce ve tutumlar konusunda çeşitlilik gösterdikleri gözlenmektedir. Bazı insanlar ilahiyatçıları saygıdeğer, bilgili ve rehber olarak kabul ederken bazıları ise ilahiyatçılara şüpheyle bakmakta hatta dine zarar verdiklerini düşünmektedirler. İlahiyatçılara yönelik algılar kültürel, sosyal ve ekonomik faktörler başta olmak üzere pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu algıların kaynağının ve etkilendiği faktörlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Çalışmamızda demografik özelliklerin ilahiyatçılara yönelik algıya olan etkisi Bursa özelinde ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of theology and theologian are frequently encountered in daily life. Theology, which is used as the science that deals with religious issues, appears to be an important academic field in human history. Although people who are interested in theology (theology), which is the activity of proving the existence of God based on nature and reason, are also accepted as theologians, in the society we live in, when the word theologian is mentioned, students at the faculty of theology, graduates of the faculty and faculty members working in the faculty are understood. Theologians are in communication with almost every segment of society because they have a mission to enlighten the society on religious issues and provide religious guidance. It is observed that different social segments show diversity in general thoughts and attitudes towards theologians. While some people accept theologians as respectable, knowledgeable and guides, others view theologians with suspicion and even think that they harm religion. Perceptions of theologians may vary depending on many factors, especially cultural, social and economic factors. It is very important to determine the source of these perceptions and the factors that affect them. In our study, we tried to measure the effect of demographic characteristics on the perception of theologians in Bursa.