Türkiye' de yeni coronavirüs hastalığı (COVID-19) pandemisi sürecinin beyaz eşya sektöründe tüketici satın alma davranışlarına olan etkisi
The effect of new coronavirus (COVID-19) pandemic process of consumer buying behaviour in white goods sector in Turkey
  1. Tez No: 843510
  2. Yazar: ABDULKERİM SAKIZCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz Eşya Sektörü, Covid-19 Pandemisi, Tüketici Davranışları, White Good Sector, Covid-19 Pandemic, Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Mal ve hizmetleri satın alıp kullanan olarak tanımlanan tüketici kavramı, işletmelerin ve pazarlama biliminin temel odak noktasıdır. Tüketicilerin mal veya hizmet satın alırken ortaya çıkan davranış süreci birçok faktörden etkilenmektedir. Bunlardan biri olan pandemi süreciyle ortaya çıkan Covid-19 salgını, küresel olarak tüm insanların tüketim alışkanlıklarını etkilemiştir. Hükümetlerin düzenlemeleriyle gerçekleşen seyahat kısıtlamaları, işyerlerinin kapalı olması, sokağa çıkma yasakları, tam kapanma gibi kısıtlamalar tüketicilerin doğrudan satın alma davranışları üzerinde etkilidir. Covid-19 salgınının tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde gösterdiği etki sektörler üzerinde de farklılık oluşturur. Bu araştırmada Covid-19 pandemi sürecinin beyaz eşya sektöründe tüketicilerin satın alma davranışı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada pandemi sürecinde beyaz eşya ürünlerinden az bir adet satın alım gerçekleştiren veya satın alma niyeti olan 305 tüketici üzerinde anket çalışması yapılmış,“SPSS”programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda tüketicilerin beyaz eşya satın alma tercihlerinin ve harcamalarının Covid-19 pandemi sürecinden etkilendiği tespit edilmiştir. Özellikle de salgın sonrasında katılımcıların çoğunluğunun yeni beyaz eşya aldığı ve katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin satın alma davranışı üzerinde belirleyici bir rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of consumer, defined as buying and using goods and services, is the main focus of businesses and marketing science. The behavioral process of consumers when purchasing goods or services is affected by many factors. The Covid-19 epidemic, which emerged with the pandemic process, which is one of them, has affected the consumption habits of all people globally. Restrictions such as travel restrictions, closure of workplaces, curfews, full closures, which are realized by the regulations of the governments, have an effect on the direct purchasing behavior of consumers. The impact of the Covid-19 outbreak on consumers' purchasing behavior also makes a difference across sectors. In this study, the effect of the Covid-19 pandemic process on the purchasing behavior of consumers in the white goods sector was investigated. In the research, a survey was conducted on 305 consumers who purchased or intended at least one white goods product during the pandemic process and were analyzed in the“SPSS”program. As a result of the research, it has been determined that consumers' purchasing preferences and expenditures for white goods are affected by the Covid-19 pandemic process. Especially after the epidemic, it was determined that the majority of the participants bought new white goods and the socio-demographic characteristics of the participants played a decisive role on their purchasing behavior.