Geri Dön

Malatya Arapgir Manusa dokumalarının kadın dış giyim tasarımında yorumlanması

Malatya Arapgir Manusa weavings interpretation in women's outerwear designs

  1. Tez No: 843511
  2. Yazar: MERVE CİNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DENİZ ÇELİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Arapgir, Manusa, Mekikli Dokuma, Tekstil, Moda, Arapgir, Manusa, Shuttle Weaving, Textile, Fashion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 118

Özet

Arapgir ilçesinde hem düz dokuma tezgâhı hem de Jakarlı dokuma tezgâhı kullanılarak dokuma kumaş üretilmeye devam edilen bir ilçedir. Kültürel miras özelliği de taşıyan ve kartlı dokuma olarak anılan yöresel kimlikli desenli ve çok renkli kumaşlar artık üretilmemektedir. Geçmişte hem ihtiyacı karşılamak hem de ticareti ile geçim kaynağı olan çok renkli ve desenli bir dokuma olan Manusa dokuma örneklerinin günümüz giysi tasarımda değerlendirilerek yeniden üretimini sağlamak ve kültür mirası olma özelliği taşıyan örneklerin kayıt altına alınması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda genel tarama yöntemi kullanılarak öncelikle bugün hala üretim yapan kişi/kişiler ve kurumlar ziyaret edilmiş, dokumaların günümüz ve geçmiş örnekleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ek olarak literatür taraması yapılarak konu hakkında yapılmış araştırmalar incelenmiştir. Tespit edilen ürünlerde kullanılan iplik, teknik, renk, motif, kompozisyon, atkı ve çözgü sıklığı, özelliklerinden oluşan bir bilgi formu oluşturularak, dokuma görseli ile bu bilgiler tez içerisinde tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Manusa dokumacılığı ve dokuma örnekleri hakkında geçmiş ve bugün tespitlerini yapabilmek amacı ile nitel araştırma yöntemlerinden literatür taramasına ek olarak alan araştırması ve yüz yüze görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında Manusa dokumalarının yöresel ve bugün üretim yapılan örnekleri incelenmiş, kültürel miras unsuru olan orijinal örneklerinden yola çıkılarak yeni tasarımlar üretilmeye çalışılmıştır. Manusa dokumalarının günümüz modasına kazandırılması, üretiminin canlanmasına katkı sağlanması, tanınırlığının arttırılmasına katkı sağlanması amaçları ile oluşturulan etütlerden 16 tanesi koleksiyona dönüştürülmüştür.

Özet (Çeviri)

Arapgir is a district where woven fabrics continue to be produced using both plain weaving looms and Jacquard looms. Patterned and multi-colored fabrics with local identity, which also have cultural heritage characteristics and are known as carded weaving, are no longer produced. It is aimed to ensure the reproduction of Manusa weaving samples, which is a multi-colored and patterned weaving, which was a source of livelihood both to meet the need and to trade in the past, by evaluating them in today's clothing design and to record the samples that have the characteristics of cultural heritage. In line with this purpose, by using the general survey method, first of all, people/persons and institutions that are still producing today were visited and current and past examples of weavings were tried to be determined. In addition, a literature review was conducted and research on the subject was examined. An information form consisting of the yarn, technique, color, motif, composition, weft and warp density, features used in the identified products was created and this information was tried to be introduced in the thesis with weaving visuals. In this context, in order to make past and present determinations about Manusa weaving and weaving samples, field research and face-to-face interview methods were used in addition to literature review from qualitative research methods. In the light of the data obtained, local and today's production examples of Maunsa weavings were examined and new designs were tried to be produced based on the original examples, which are cultural heritage elements. Sixteen of the studies created with the aim of bringing Maunsa weavings into today's fashion, contributing to the revival of its production and contributing to increasing its recognition have been transformed into collections.

Benzer Tezler

  1. Arapgir Manusa kumaş dokumacılığı

    Arapgir Manusa fabric weaving

    MURAT ULAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    El SanatlarıGazi Üniversitesi

    Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE FERİHA AKPINARLI

  2. Malatya Arapgir yöresi meşe baltalıklarının toprak üstü biyokütlesi

    Aboveground biomass of oak coppices in Malatya-Arapgir region

    SİNEM ŞATIROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Ormancılık ve Orman MühendisliğiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURAY MISIR

  3. Malatya Arapgir ağzı (İnceleme - Metinler - Sözlük)

    Malatya Arapgir dialect (Analysis - Texts - Dictionary

    CEM BİRCAN OLCAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Türk Dili ve EdebiyatıHacettepe Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÜLKÜ ÇELİK ŞAVK

  4. Malatya Arapgir ilçesinde bulunan vakıf camilerindeki taşınır kültür varlıkları

    Portable cultural properties in the foundation mosques located in Malatya Arapgir district

    KENAN DOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Dinİnönü Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMİNE GÜZEL

  5. Arapgir semahlarının inançsal ve müzikal analizi Arapgir semahlarında inançsal, koreografik ve müziksel yapı

    Belief and musical analysis of Arapgir semas faith, choreographic and musical structure in Arapgir semah

    GAMZE GÜLMEZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Müzikİnönü Üniversitesi

    Müzikoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BANU MUSTAN DÖNMEZ