Acil Serviste yatan hastaların düşme riskinin iki farklı düşme riski ölçeği ile değerlendirilmesi
Evaluation of the fall risk of patients in the Emergency Department with two different tools
  1. Tez No: 843587
  2. Yazar: BETÜL KUMLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN DURMAZ EDEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Hemşirelik, Emergency Medicine, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Düşme Riski, Ölçek Aracı, KINDER1, JHFRAT, Emergency Departman, Fall Risk, Assessment Tool, KINDER1, JHFRAT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, acil servise başvuran bireylerin düşme riskini değerlendirmek ve acil servise özgü olan 'KINDER 1 Düşme Risk Değerlendirme Aracı' ile 'Johns Hopkins Düşme Risk Değerlendirme Aracı' arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 'Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi' acil servisinde yapılmıştır ve 716 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 'Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu', 'KINDER 1 Düşme Risk Değerlendirme Aracı' ve 'Johns Hopkins Düşme Risk değerlendirme Aracı' kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 59,19±20,32 yıldır. Hastaların %50,4' ü kadın, %49,6' sının erkek olduğu, hastaların %4,5' inin görme sorunu, %4,6' sının işitme problemi olduğu, %9,8' inin yardımcı araç gereç kullandığı ve %52,5' inin sürekli ilaç kullandığı tespit edilmiştir. Hastaların %59,8' inin acil serviste yeşil alanda ve %32,5' i sarı alanda bulunmaktadır., hastaların %97,3' ünün oryante olduğu, %4,7' sinin son 3 ayda düşme öyküsü olduğu ve %27,2' sinin istemsiz idrar kaçırma problemi yaşadığı bulunmuştur. JHFRAT Aracına göre hastaların %5,4'ünün yüksek düşme riski, KINDER 1 Düşme Risk Değerlendirme Aracı' na göre hastaların %50,6'sının yüksek düşme riski olduğu saptanmıştır. İki ölçekle değerlendirilen hastaların cinsiyeti ile düşme riski arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ayrıca hastaların yaş, kronik hastalık varlığı, kronik hastalık sayısı, görme ve işitme problemi, yardımcı araç gereç kullanımı, sürekli ilaç kullanımı, bilinç durumu, son üç ayda düşme öyküsü, inkontinans ve acil servis triyaj kategorisine göre bulunduğu alan arasında anlamlı farklar bulunmuştur. KINDER 1 Düşme Risk Değerlendirme Aracı' ile 'Johns Hopkins Düşme Risk Değerlendirme Aracı' arasında istatiksel açıdan fark bulunmuştur ve iki ölçek arasında zayıf pozitif ilişki saptanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda acil servise başvuran hastaların düşme riskini değerlendirmek için acil servise uygun bir ölçme aracı ile düşme riski hesaplanmasının önemli bir rol aldığı düşünülmektedir. Bu nedenle acil servislerde alanlara özgü hastaların düşme azaltacak önlemler alınması, acil servise özgü düşme riski aracı kullanılması ve acil servis sağlık personellerinin hasta düşmelerine yönelik eğitim planlaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the fall risk of individuals who applied to the emergency department and to evaluate the relationship between the KINDER 1 Fall Risk Assessment Tool, which is specific to the emergency room, and the Johns Hopkins Fall Risk Assessment Tool. The research was carried out in the 'Ege University Medical Faculty Hospital' emergency department and was carried out with 716 patients. In the study, 'Patient Information Form', 'KINDER 1 Fall Risk Assessment Tool' and 'Johns Hopkins Fall Risk Assessment Tool' were used. The mean age of the patients participating in the study was 59.19±20.32 years. 50.4% of the patients were female, 49.6% were male, 4.5% of the patients had vision problems, 4.6% had hearing problems, 9.8% used assistive equipment, and % It was determined that 52.5 of them used drugs continuously. 59.8% of the patients are in the green area and 32.5% are in the yellow area in the emergency department. 97.3% of the patients are oriented, 4.7% have a history of falling in the last 3 months and 27.2% It was found that ' of them had involuntary urinary incontinence problems. According to the JHFRAT Tool, 5.4% of the patients were found to have a high fall risk, and according to the KINDER 1 Fall Risk Assessment Tool, 50.6% of the patients were found to have a high risk of falling. No significant correlation was found between the gender of the patients evaluated with two scales and the risk of falling. In addition, significant differences were found between the age, presence of chronic disease, number of chronic diseases, vision and hearing problems, use of assistive equipment, continuous drug use, consciousness status, history of falling in the last three months, incontinence, and the field of emergency service triage category. There was a statistical difference between the KINDER 1 Fall Risk Assessment Tool and the Johns Hopkins Fall Risk Assessment Tool, and a weak positive relationship was found between the two scales. In line with the results of the research, it is thought that calculating the fall risk with a measurement tool suitable for the emergency department plays an important role in assessing the fall risk of patients who apply to the emergency service. For this reason, it is recommended to take measures to reduce the fall of patients specific to areas in emergency services, to use an emergency room-specific fall risk tool, and to plan training for emergency service health personnel for patient falls.