Makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) genotiplerinin morfolojik özellikleri ile verim ve kalite ilişkilerinin incelenmesi
Durum wheat (Triticum durum Desf.) investigation of morphological characteristics of genotypes and yield and quali̇ty relationships
  1. Tez No: 843653
  2. Yazar: YASSER HUSSEIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makarnalık Buğday, Kalite, Genotip, Verim, Triticum durum, Durum Wheat, Quality, Genotype, Yield, Triticum durum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünya genelinde değişen iklim değişikliği, kuraklık gibi gıda güvenliğini olumsuz etkileyecek abiyotik stres faktörlerini meydana getirmektedir. İnsan beslenmesinde kilit rol oynayan buğday dünya genelinde büyük öneme sahip bir tahıl türüdür. Bu tezde kuraklık stresi altında yetiştirilen makarnalık buğday genotiplerinin fizyolojik, morfolojik ve verim parametrelerine bakılarak, kuraklık stresine tolerası yüksek genotiplerin tanımlanması amaçlanmıştır. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne ait araştırma ve geliştirme alanında 2021-2022 buğday yetiştirme sezonunda yürütülen bu araştımada, 20 farklı makarnalık buğday genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda incelenen parametreler istatistik analize tabi tutulmuş olup genotipler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p≤0.01 seviyesinde). Genotiplerden ön plana çıkan YM 12 ve EYM 3 genotipleri, abiyotik stres faktörlerine karşı yapılacak ıslah çalışmaları için genetik materyal olarak yeni çeşitlerin ıslah edilmesinde katkı sağlayabilecektir. Tane verimi yönünden bakıldığında en yüksek değer 188,40 kg da-1 ile YM 12 genotipinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Climate change, including shifting global climate patterns and increasing instances of drought, is giving rise to abiotic stress factors that have adverse effects on food security worldwide. Wheat, a pivotal grain with significant global importance in human nutrition, is at the forefront. This thesis aims to identify genotypes of durum wheat that exhibit high tolerance to drought stress by examining their physiological, morphological, and yield parameters. The research was conducted during the 2021-2022 wheat cultivation season in the Department of Field Crops at Dicle University's Faculty of Agriculture, utilizing 20 different durum wheat genotypes as materials. The data from the research were subjected to statistical analysis, revealing significant differences among the genotypes (at the p ≤ 0.01 level). Prominent genotypes among them, YM 12 and EYM 3, may contribute to the breeding of new varieties for increased tolerance to abiotic stress factors. In terms of grain yield, the highest value was achieved with the YM 12 genotype, reaching 18.84 kg/ha.