İç mimarlıkta fraktal geometri uygulama örneklerinin incelenmesi; günümüzde ve yakın gelecekte kullanım olanaklarının değerlendirilmesi
An investigation of fractal geometry application examples in interior architecture; possibilities of use today and in the near future
  1. Tez No: 843890
  2. Yazar: MOHAMMADREZA ADIBI
  3. Danışmanlar: PROF. TURHAN NEJAT ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İç Mimarlık, İç Mimari Tasarım Süreci, Fraktal Geometri, Fraktal Tasarım, Üretken Tasarım Sistemleri, Interior Architecture, Interior Design Process, Fractal Geometry, Fractal Design, Generative Design Systems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Günümüz modern tasarım anlayışı ve teknoloji çağındaki ilerlemeler ışığında, insanların yaşam kalitesi, refahı, kullanıcı gereksinimleri ve ihtiyaçları ile yakından ilgili olan iç mimarlık da sürekli olarak gelişmekte ve bu sayede daha rasyonel tasarımlar üretilebilmektedir. Bu ilerlemeler, birçok tasarım fikrine ilham kaynağı olan doğa ile de yakından ilişkilidir. Örneğin, doğadaki karmaşık biçim ve formların açıklanmasına ve modellenmesine odaklanan fraktal geometri kavramı, bilgisayar destekli tasarım (CAD) programları ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilgi odağı haline gelmiş ve daha yaratıcı ve yenilikçi alternatiflerin yanı sıra özgün tasarımların da ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Bu noktadan hareketle bu tez çalışmasında iç mimaride fraktal geometrinin kullanımı konusuna odaklanılmış, fraktal geometri özellikleri taşıyan örnekler incelenmiş ve fraktal geometrinin iç mimarlıkta kullanım olanakları irdelenmiştir. Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsam ve yöntemi açıklanmaktadır. İkinci bölümde fraktal geometrinin kavramsal tanımı, karakteristik özellikleri, türleri ve doğada bulunan örnekleri incelenmektedir. Üçüncü bölümde, fraktal geometrinin tarihçesi, geçmişten günümüze kadar mimari ve geometri arasındaki ilişki irdelenmektedir. Buna ek olarak, farklı mimari dönemlerdeki fraktal geometri yaklaşımları ve bakış açıları da ele alınmıştır. Dördüncü bölümde fraktal geometrinin günümüzdeki yeri, teorik ve uygulama alanlarındaki gelişmeleri ve fraktal geometri ile ilişkili olan kavramlar gözden geçirilmektedir. Bu kapsamda üretken bir sistem olarak kabul edilen fraktal geometri ve diğer üretken yaklaşımlara yer verilerek, tasarım sürecinde bu sistemlerin kullanılması incelenmiştir. Beşinci bölümde, yapı tipolojisi ve iç mekân bağlamında fraktal geometri kurgusuyla yapılan örnekleri kullanım yoğunluğu bakımından irdelenmiş ve bu doğrultuda matris çalışmaları yapılmıştır. Altıncı bölümde genel olarak tasarım kavramı ve yaklaşımları, mesleki anlamda iç mimarinin kurumsallaşması ve bu bağlamda tasarım sürecindeki evreler hakkında önemli bir referans olarak değerlendirilen RIBA irdelenmiştir. İç mimari tasarım sürecinde fraktal geometrinin tasarımda kullanım olanakları incelenmiş, ayrıca bilgisayar ortamında fraktal geometrinin karakteristik özelliklerinden faydalanan kavramsal çalışmalara yer verilerek çalışmanın önemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the light of today's modern design approach and state-of-the-art technology, interior architecture as closely associated with people's quality of life, well-being, and user needs, constantly developing and thus allowing more rational designs. Those advances are also closely related to nature, which has inspired a range of design ideas. The concept of fractal geometry, for instance, focuses on the explanation and modeling of complex shapes and forms in nature. With the development of computer-aided design (CAD) programs and technology, fractal geometry has become the focus of attention, allowing original designs as well as further creative and innovative alternatives. Accordingly, the present assertion study focused on the use of fractal geometry in interior architecture, reviewed examples with fractal geometry features and investigated the possibilities of using fractal geometry in interior architecture. The first chapter details the aim, scope, and method of the study. The second chapter reviews the conceptual definition of fractal geometry, its characteristics, types and examples occurring in nature. The third chapter investigates the history of fractal geometry and the association between architecture and geometry from past to present. Furthermore, fractal geometry approaches and perspectives in different architectural periods are reviewed. The fourth chapter investigates the current place of fractal geometry, its theoretical and practical developments, and the concepts related to fractal geometry. In the context thereof, the chapter included fractal geometry as considered a productive system, and other productive approaches and reviewed the use of those systems in the design process. The fifth chapter reviews the examples of fractal geometry construct in the context of building typology and interior space vis-a-vis usage density and performs matrix studies accordingly. The sixth chapter investigates the concept and approaches of design in general, the institutionalization of interior architecture in the professional sense, and as such the RIBA, considered an important reference about the stages in the design process. The study reviewed the possibilities of using fractal geometry in design in the course of interior design process and the importance of the study was further explained by including conceptual studies that made use characteristic features of fractal geometry in the computer environment.