Meme kanserinde karnitin açil transferaz-1 ilişkili PPAR-Y aracili sinyalin EMT üzerine etkisi
The effect of carnitine acyltransferase-1 associated PPAR-Y mediated signal on EMT in breast cancer
- Tez No: 843913
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN YİĞİTBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CPT1A, Epiyelyal-mezenkimal geçiş, Meme kanseri, PPAR𝛾, Transkripsiyon Faktörleri/metabolizma, Breast cancer, CPT1A, Epiyelial-mesenchymal transition, PPARγ, Transcription Factors/metabolism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olup kanser ilişkili ölüm nedenleri içinde ilk sıradadır. Kanserde yeni terapötik yolakların arayışında farklı metabolik yolaklar dikkat çekmektedir. Kanserde artmış glikoz tüketimi ile artan lipoliz ve azalan lipogenez kaşeksi gelişimini kolaylaştırmaktadır. Karnitin palmitoil transferaz I (CPT1) ekspresyonu artışı, lipoliz artışına ve Peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) aktivitesi azalması lipogenez azalmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada CPT1-A antagonisti ve PPAR𝛾 agonisti kullanılarak lipid metabolizmasında meydana gelen değişimin Epitelial Mezenkimal Transition (EMT) 'ye olan etkilerinin meme kanser hücre hatlarında aydınlatılması hedeflenmiştir. Bu amaçla meme kanserinde CPT1-A antagonisti olan Etomoksir ve PPAR𝛾 agonisti olan Rosiglitazon'un; EMT, proliferasyon, oksidatif stress metaztaza olan aydınlatılmamış etkilerini araştırmak üzere. Farklı meme kanser fenotip özelliği gösteren hücre hatları (MCF 7 ve MDA-MB-231) kullanıldı. Çalışma grupları, Negatif kontrol; Pozitif Kontrol (Paklitaksel), Etomoksir, Rosiglitazon, Etomoksir+Rosiglitazon, Etomoksir+Rosiglitazon+Paklitaksel 'den oluştu. MCF-7 ve MDA-MB-231 hücre lizatlarında Laktat ve Adiponektin ELIZA yöntemiyle ve oksidatif stres fotometrik olarak tayin edildi. EMT belirteçleri olan E-kaderin, N-kaderin, Snail, Slug, Twist ve HIF-1α western blot tekniği ile değerlendirildi. Çalışma sonucuna göre; Etomoksir'in özellikle MCF-7'de Rosiglitazon'un ise MDA-MB-231'de EMT transkripsiyon faktörleri azalttığı, oksidatif stresi artırdığı görülmüştür. Etomoksir'e Rosiglitazon eklendiğinde etki devam etmiştir. Bu durum yağ asit metabolizmasında hem CPT1A hem PPAR üzerinden iki yönlü EMT'nin baskılandığını düşündürmektedir. Etomoksir ve Rosiglitazon kombinasyonunun hücrede lipid metabolizmasında önemli bir değişim sağladığı ve Etomoksir ve Rosiglitazon kombinasyonuna Paklitaksel eklenmesinin EMT transkripsiyon faktörlerinin azalmasına neden olduğu ve EMT'yi baskıladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer in women and is the leading cause of cancer-related death. Different metabolic pathways draw attention in the search for new therapeutic pathways in cancer. Increased glucose consumption in cancer, increased lipolysis and decreased lipogenesis facilitates the development of cachexia. Increased expression of carnitine palmitoyl transferase I (CPT1) is associated with increased lipolysis and decreased peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) activity leads to decreased lipogenesis. The study was aimed to evaluate the effects of the change in lipid metabolism on Epithelial Mesenchymal Transition (EMT) in breast cancer cell lines by using CPT1-A antagonist and PPARγ agonist. The effect of Etomoxir, a CPT1-A antagonist, and Rosiglitazone, a PPARγ agonist on EMT, proliferation, oxidative stress, and metastasis was evaluated in different breast cancer phenotypes (MCF 7 and MDA-MB-231). Study groups include: Ngativ control, Positive control (Paclitaxel), Etomoxir, Rosiglitazone, Etomoxir+Rosiglitazone and Etomoxir+Rosiglitazone+Paclitaxel. Lactate and Adiponectin in MCF-7 and MDA-MB-231 cell lysates were determined by ELIZA method and oxidative stress was determined photometrically. EMT markers E-kaderin, N-kaderin, Snail, Slug, Twist and HIF-1α were evaluated by western blot technique. According to the results of the study, It has been observed that etomoxir reduces EMT transcription factors and increases oxidative stress, especially in MCF-7 and Rosiglitazone in MDA-MB-231. Effects in both cell lines were sustained when agents were combined with. Each other and Paclitaxel. This suggests the inhibition of fatty acid metabolism affects EMT through both CPT1A and PPARγ pathways. It has been shown that the combination of Etomoxir and Rosiglitazone provides a significant change in lipid metabolism in the cell and the addition of Paclitaxel to the combination of Etomoxir and Rosiglitazone suppresses EMT by decreasing EMT transcription factors.