Endüstri 4.0 yaklaşımıyla endüstriyel robotik teknolojisinin gıda işleme operasyonuna entegrasyonu
Integration of industrial robotic technology to the food processing operation with the industry 4.0 approach
- Tez No: 843915
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE NUR DİRİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Gıda Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Food Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, endüstriyel robotik, gıda işleme, endüstriyel robotik entegrasyon metodolojisi, endüstriyel robot gıda operasyonu, Industry 4.0, industrial robotics, food processing, industrial robotic integration methodology, industrial robot food operation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada temel olarak süreç mühendisliği bakış açısıyla endüstriyel robotik teknolojisinin gıda işleme operasyonuna entegrasyonu incelenmektedir. Ayrıca, Endüstri 4.0 yaklaşımının endüstriyel robotik teknolojisi çözümü uygulamasının özellikle Türkiye'de önemli sektörlerinden biri olan gıda sektörünün ihtiyaçları, kısıtları ve sektörün doğasından gelen avantajlar da tanımlanarak sektörün bu teknolojik çözüme olan uygunluğu ele alınmıştır. Gıda işleme operasyonuna endüstriyel robotik entegrasyonu için uygulama öncesinde mevcut bir operasyon uygun bir uygulama modeli ile analiz edilmektedir. Oluşturulmuş bu model uluslararası bir gıda firmasının Türkiye üretim operasyonunda uygulanmış, uygulanan çözüm bir el kitabı rehberi olarak kritik süreçleri aşamalandırılarak ele alınmıştır. Uygulama sonuçlarının sürdürülebilirlik açısından nasıl kalıcı ve karlı sonuçlar getireceği tespiti yapılmaktadır. Endüstri 4.0 yaklaşımıyla, endüstriyel robotik entegrasyonuna uygun mühendislik parametreleri ve problem çözüm metodolojileri kullanılarak geleneksel üretim modelinin iyileştirilmesi desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the integration of industrial robotic technology to the food processing operation is examined from the perspective of process engineering. The needs and constraints of the food industry, which is one of the most important sectors of the application of the industrial robotic technology solution of the Industry 4.0 approach, are defined, and the suitability of the food industry to this technological solution is discussed. For the integration of industrial robotics to the food processing operation, the existing operation was analyzed with an application model before the application. This model, which has been created, has been applied in the production operation of a international food company in Turkey, the applied solution has been methodized by phasing critical processes as a handbook guide, and it is determined how it will bring permanent and profitable results in terms of sustainability. With the Industry 4.0 approach, improvement of the applied model is supported by using engineering parameters and problem solution methodologies suitable for industrial robotics integration.