Türkiye sağlık sisteminde yapay zekâ ve geleceği
Artificial intelligence in the Turkish healthcare system and its future prospects
- Tez No: 993437
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Makine öğrenimi, Teletıp, Dijital sağlık, Yapay Zekâ Etik Değerler, Akıllı Sağlık Hizmeti, Artificial Intelligence, Machine Learning, Telemedicine, Digital Health, Artificial Intelligence Ethics, Smart Healthcare Services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Küresel ölçekte hızla ilerleyen endüstriyel teknoloji, toplumların yaşadığı dijital dönüşümün yönünü belirleyen temel unsurlardan biri hâline gelmiştir. Endüstri 4.0 yaklaşımıyla birlikte yaygınlaşan akıllı sistemler, mevcut teknolojilerin niteliğini artırmış ve özellikle yapay zekâ alanında köklü yeniliklerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Dijitalleşme süreçlerinin sağladığı veri üretimindeki artış, Yapay Zekâ'nın sağlık başta olmak üzere birçok sektörde yaygın kullanımına olanak tanımıştır. Sağlık hizmetlerinde Yapay Zekâ uygulamalarının kullanımı her geçen gün genişlemekte; klinik tanı süreçlerinin desteklenmesinden, bakım hizmetlerinin düzenlenmesine ve idari operasyonların optimize edilmesine kadar pek çok alanda önemli dönüşümler yaşanmaktadır. Tıbbi görüntüleme analizi, erken teşhis, ilaç geliştirme, kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları, tele-sağlık uygulamaları, uzaktan izleme sistemleri ve klinik karar destek mekanizmaları bu dönüşümün temel bileşenleri arasında yer almaktadır. Bu çalışma, sağlık alanında geçmişten bugüne yaşanan teknolojik gelişmeleri inceleyerek Yapay Zekâ'nın Türkiye'nin sağlık sistemine gelecekte nasıl yön verebileceğini analiz etmektedir. Türkiye'nin mevcut kapasitesi, sağlık hizmetlerindeki dijitalleşme süreci ve yakın gelecekte atılması gereken stratejik adımlar bütüncül olarak değerlendirilmiştir. Yapay Zekâ'nın sunduğu teknik olanaklara rağmen veri güvenliği, hasta mahremiyeti ve etik yönetim gibi konular sağlık sektöründe tartışılmaya devam etmektedir. Bu nedenle, Yapay Zekâ uygulamalarını sağlık sistemine entegre edecek politika ve düzenlemelerin teknolojiyle eş zamanlı olarak güncellenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapidly advancing industrial technology on a global scale has become one of the fundamental factors shaping the direction of digital transformation experienced by societies. With the emergence of the Industry 4.0 paradigm, the widespread adoption of intelligent systems has enhanced the quality of existing technologies and paved the way for radical innovations, particularly in the field of artificial intelligence (AI). The increase in data generation enabled by digitalization processes has facilitated the extensive use of AI across various sectors, most notably healthcare. The application of artificial intelligence in healthcare services has been expanding steadily, leading to significant transformations in areas ranging from the support of clinical diagnostic processes to the organization of care services and the optimization of administrative operations. Medical imaging analysis, early diagnosis, drug development, personalized treatment approaches, telehealth applications, remote monitoring systems, and clinical decision support mechanisms constitute the core components of this transformation. This study examines technological developments in the healthcare sector from past to present and analyzes how artificial intelligence may shape the future of Turkey's healthcare system. Turkey's existing capacity, the digitalization process in healthcare services, and the strategic steps that need to be taken in the near future are evaluated from a holistic perspective. Despite the technical opportunities offered by artificial intelligence, issues such as data security, patient privacy, and ethical governance continue to be widely debated in the healthcare sector. Therefore, policies and regulations aimed at integrating AI applications into the healthcare system must be updated concurrently with technological advancements.