Elektrik makinelerinde alan hesabı
Field analysis in electrical machines
- Tez No: 84403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mağnetig Eşdeğer Devre, Relüktans, Akı, Magnetic Equivalent Circuits, Reluctance, Flux
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ELEKTRİK MAKİNELERİNDE ALAN HESABI ÖZET Bu çalışmada, elektrik makinelerinde alan hesabında kullanılmak üzere magnetik eşdeğer devreler yöntemini kullanan MAG adlı bir yazılım programı geliştirilmiştir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalardan farklı olarak bu program özel bir makine modelini değil, olası pek çok uygulamayı çözümleyebilecek şekilde tasarlanmıştır. Program C dilinde yazılmıştır ve ANSI satantardına uygunluğundan ötürü taşınabilirdir. Programın çalıştırılması için eşdeğer devreyi tanımlayan *.mag uzantılı bir text dosyası oluşturmak gerekir. Bu dosyayı oluştururken kullanılan format SPICE standardı dikkate alınarak geliştirilmiş olup kullanıcıya olası giriş hatalarına karşı esneklik tanır. Program çalıştıktan sonra her zaman dilimi için ilgili tork ve akım- gerilim değerlerini çıkış dosyalarına kaydetmektedir.
Özet (Çeviri)
FIELD ANALYSIS IN ELECTRICAL MACHINES ABSTRACT At this work, a software program called MAG was developped. This program uses magnetic equivalent circuits and it is used to analyse magnetic fields of electrical machines. Different from the other experiences, this program was designed to analyse most of electrical machines, not only a special model. It was written with C and compatible with ANSI C so it is also portable. In order to run this program, a text file named *.mag must be created. Format of this file was developped by focusing on SPICE and analogus with it. It gives user to correct input errors. Program writes torque and voltage-current values to output files for each time step.