IVF tedavisinde embriyo transferi sonrası erken dönemde bakılan Beta-hCG seviyesinin gebelik prognozuna etkisi
- Tez No: 844047
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ß-hCG, IVF, Embriyo, Gebelik, Abortus, ß-hCG, IVF, Embryo, Pregnancy, Abortion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: IVF tedavisinde embriyo transferi sonrası erken dönemde bakılan ß-hCG seviyesinin gebelik prognozuna etkisini incelemek Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1 Ocak 2017-1 Ocak 2023 tarihleri arasında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvuran IVF tedavisi ile embriyo transferi sonrası ß-hCG pozitifliği görülen 755 gebe hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların yaş, tedavi protokolü, indüksiyon ajanları, bazal hormon seviyeleri, tedavi endikasyonları, transfer edilen embriyo sayıları, transfer günü endometrium kalınlığı, indüksiyon gün sayısı, ß-hCG seviyeleri, canlı doğum oranları, abortus oranları, ektopik gebelik oranları, neonatal ölüm oranları sonuçları dökümante edildi. Transfer sonrası 12. ve 14. günler ß-hCG değerleri ile gebelik sonuçları karşılaştırılarak IVF tedavisinde embriyo transferi sonrası erken dönemde bakılan ß-hCG değerlerinin gebelik prognozuna etkisi ve etkileyen faktörler incelendi. Bulgular: Canlı doğum durumu ile embriyo transferi sonrası 12. gün bakılan ß-hCG değeri karşılaştırıldığında canlı doğum olan grupta transfer sonrası 12. gün bakılan ß-hCG değeri istatistiksel olarak anlamlı artmış izlendi (p:0,001). ß-hCG cut-off değeri 205,5 mIU/mL olarak hesaplandı (%72,4 sensitivite, %72,3 spesifite) (CI:0,95). Canlı doğum durumu ile embriyo transferi sonrası 14. gün bakılan ß-hCG değeri karşılaştırıldığında canlı doğum olan grupta transfer sonrası 14. gün bakılan ß-hCG değeri istatistiksel olarak anlamlı artmış izlendi (p:0,001). ß-hCG cut-off değeri 535mIU/mL olarak hesaplandı (%71,4 sensitivite, %71,3 spesifite) (CI:0,95). Transfer sonrası 12 ve 14. gün arasındaki artış oranı, canlı doğum yapan grupta istatistiksel olarak anlamlı artmış izlendi (p:0,001). Sonuç: IVF tedavisinde embriyo transferi sonrası 12. ve 14. gün bakılan ß-hCG seviyeleri ve artış oranı gebelik sonucunu erken dönemde tahmin etmekte kullanılabilmekle birlikte daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the effect of ß-hCG level measured in the early period after embryo transfer in IVF treatment on pregnancy prognosis. Materials and Methods: In our study, 755 pregnant patients who were admitted to the Gynecology and Obstetrics Department of Tepecik Training and Research Hospital between January 1, 2017 and January 1, 2023, and had ß-hCG positivity after IVF treatment and embryo transfer, were retrospectively evaluated. Results of patients' age, treatment protocol, induction agents, basal hormone levels, treatment indications, number of transferred embryos, endometrial thickness on the day of transfer, number of induction days, ß-hCG levels, live birth rates, abortion rates, ectopic pregnancy rates, neonatal death rates was documented. By comparing ß-hCG values on the 12th and 14th days after transfer with pregnancy results, the effect of ß-hCG values measured in the early period after embryo transfer in IVF treatment on pregnancy prognosis and the affecting factors were examined. Results: When the live birth status was compared with the ß-hCG value measured on the 12th day after embryo transfer, a statistically significant increase was observed in the ß-hCG value measured on the 12th day after transfer in the live birth group (p:0.001). ß-hCG cut-off value was calculated as 205.5 mIU/mL (72.4% sensitivity, 72.3% specificity) (CI:0.95). When the live birth status was compared with the ß-hCG value measured on the 14th day after embryo transfer, a statistically significant increase was observed in the ß-hCG value measured on the 14th day after transfer in the live birth group (p:0.001). ß-hCG cut-off value was calculated as 535mIU/mL (71.4% sensitivity, 71.3% specificity) (CI:0.95). The rate of increase between the 12th and 14th day after transfer was observed to be statistically significantly increased in the live birth group (p:0.001). Conclusion: Although ß-hCG levels and increase rate measured on the 12th and 14th days after embryo transfer in IVF treatment can be used to predict pregnancy outcome in the early period, larger studies are needed.