Yıllara bağlı olarak tip 2 diabetes mellitusun oluşturduğu retinal vasküler değişikliklerin optik koherens tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of retinal vascular changes caused by type 2 diabetes mellitus depending on years by optical coherens tomography angiography
  1. Tez No: 844101
  2. Yazar: PINAR İŞ KILIÇDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Vasküler dansite, Retinal vasküler hastalık, Optik koherens tomografi anjiografi, Diabetic retinopathy, Vascular density, Retinal vascular disease, Optical coherence tomography angiography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmada amacımız yeni tanı almış DR olmayan diyabet hastalarının OKTA görüntülerini sağlıklı popülasyonla karşılaştırarak diyabetin erken evrede retina vaskülaritesine olan etkisini gözlemlemek, diyabet tanı süreleri farklı olan ve DR bulgusu olmayan hastaların OKTA görüntülerini inceleyerek diyabetin yıllara bağlı olarak vaskülariteye nasıl etki gösterdiğini araştırmaktır. Çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na 01 Ocak 2022 ile 01 Mayıs 2022 tarihleri arasında başvurmuş, diyabetik retinopatisi olmayan, yeni tanı almış 29 diyabetes mellitus hastasının 29 gözü (Grup 1), diyabetes mellitus tanı süresi en fazla 5 yıl olan 42 hastanın 42 gözü (Grup 2) ve diyabetes mellitus tanı süresi 5 yıl ile 10 yıl arasında olan 27 hastanın 27 gözü (Grup 3), kontrol grubu olarak ise aynı yaş grubundan ve benzer cinsiyet dağılımına sahip 35 hastanın 35 gözü dahil edildi. Hastaların Zeiss Cirrus 6000 Angioplex (Carl zeiss, Dublin, CA, USA) cihazı ile çekilen 6x6 mm'lik makula protokolündeki OKTA görüntülerinden elde edilen veriler kayıt altına alındı. Çalışmada diyabet hastalarında klinik DR gelişmese de diyabetin yeni tanı alınan zamandan itibaren zaman geçtikçe FAZ alanını genişletip SKP'de VD ve PD parametrelerini santral alanda azalttığı gösterildi. Diyabetik grupta parafoveal inferior alan ile perifoveal superior ve inferior alanlarda VD ve PD parametreleri kontrol grubuna göre düşük bulundu. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında parafoveal tüm kadranlardaki VD ile perifoveal superior ve inferior VD parametreleri Grup 2'de düşük bulundu. Grup 3'teki hastaların perifoveal superior VD ve parafoveal nazal VD'si yeni tanı ve kontrol grubuna göre düşük bulundu. Yeni tanı almış hastaların kontrol grubu ile karşılaştırılmasında hiçbir OKTA parametresinde anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak diyabet tanılı hastalarda klinik DR'nin olmadığı erken dönemde bile vasküler parametrelerdeki değişimin OKTA ile saptanabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to assess the early-stage impact of diabetes on retinal vascularity by juxtaposing OCTA (Optical Coherence Tomography Angiography) images of recently diagnosed, non-Diabetic Retinopathy (DR) individuals against a healthy cohort. Additionally, our investigation aims to probe the temporal effects of diabetes on vascular dynamics by scrutinizing OCTA images across varying durations of diabetes diagnosis devoid of DR indicators. This study comprised 29 eyes of 29 newly diagnosed diabetes mellitus patients without diabetic retinopathy (Group 1), 42 eyes of 42 patients diagnosed with diabetes mellitus within a maximum duration of 5 years (Group 2), and 27 eyes of 27 patients diagnosed with diabetes mellitus for durations between 5 and 10 years (Group 3). The subjects were recruited from the Department of Ophthalmology at Mersin University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2022, and May 1, 2022. Additionally, a control cohort of 35 eyes from 35 individuals, matched for age and gender distribution, was incorporated. Data acquired from Zeiss Cirrus 6000 Angioplex device-derived OCTA images using the 6x6 mm macular protocol were meticulously documented. The findings indicate that, despite the absence of clinically evident DR, diabetes progressively enlarged the Foveal Avascular Zone (FAZ) area post- initial diagnosis and reduced Vessel Density (VD) and Perfusion Density (PD) parameters within the central region. Notably, the diabetic cohort displayed diminished VD and PD parameters in the parafoveal inferior area and the perifoveal superior and inferior areas compared to the control group. Furthermore, Group 2 patients exhibited reduced VD across all parafoveal quadrants and decreased perifoveal superior and inferior VD parameters when contrasted with the control cohort. Patients in Group 3 showcased diminished perifoveal superior VD and parafoveal nasal VD compared to both newly diagnosed individuals and the control group. However, no statistically significant differences in any OCTA parameter were observed between the newly diagnosed patient group and the control cohort. In conclusion, this study underscores the detectable alterations in vascular parameters using OCTA even in the early stages without clinically manifested DR in diabetic patients.