Varyans analizi üzerinde çoklu regresyon uygulamaları
Applications of multiple regression on analysis of variance
- Tez No: 84422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Varyans, Regresyon ve Kovaryans, Variance, Regression and Covariance
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
III VARYANS ANALİZİ ÜZERİNDE ÇOKLU REGRESYON UYGULAMALARI ÖZET Çoklu Kovaryans Analiz tekniği üzerine hazırlanan bu çalışma beş ana başlık altında toplanmıştır, ilk olarak birinci bölüm olan Giriş kısmında konunun önemi benzer çalışmalardan alman örneklerle verildi. Ayrıca bu tezin amacı vurgulandı. İkinci olarak Bölüm 2, verileri analiz etmede yararlanılacak metotlara odaklanan daha sonraki bölümlerde kullanılan teorik bilgileri içerir. Böylece varyans analizin bileşenlerini, çok değişkenli regresyon analizini ve tek bir bağımsız değişken için kovaryans analizini verdik. Üçüncü olarak Materyal ve Metot başlığı altında tezin orijinal kısmı inşa edildi. Materyal kısmında, fındık bitkisi üzerine iklim koşullarının etkisinin araştırılması için bir veri tablosu oluşturuldu. Ayrıca tablonun nasıl oluşturulduğu açıklandı. Metot kısmında tek bir bağımsız değişken için kovaryans analizi yöntemine benzetilerek çoklu kovaryans analizi sunuldu ve gerekli formüller verildi. Dördüncü olarak, Bulgular ve Tartışma başlığı altında, analizin sonuçlan detaylı bir biçimde verildi. Bütün sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldı. Son olarak Sonuç ve Öneriler kısmında bu tezin sonuçları sunuldu ve bu tezde ortaya atılan görüşlerden yararlanabilecek diğer faktörlerle birlikte gelecek çalışmalar tartışıldı.
Özet (Çeviri)
IV APPLICATIONS OF MULTIPLE REGRESSION ON ANALYSIS OF VARIANCE ABSTRACT In this study, which is on Multivariate Analysis of Covariance technique, there are five main chapters. Firstly, Chapter 1 gives the importance of the subject with some examples from the similar studies. Also the aim of this thesis is emphasised Secondly Chapter 2 covers the theoretical framework which is common to the subsequent chapters which focus on methods for analysing particular kinds of data. Therefore we describe the components of Analysis of Variance, Multivariate Regression analysis and analysis of covariance for an independent variable. Thirdly, in Chapter 3 named as material and method, the original part of this thesis is constructed. In material part A data table is obtained in order to investigate the effect of climate conditions on hazelnut plant. Also how to make this table is explained. In Method part, by analogy with Analysis of covariance with an independent variable, multivariate analysis of covariance is introduced and useful formula's are presented. Fourthly, under general remarks and method headline, results of the analysis are given in detail. All results are compared with each other. Finally, result and suggestion part presents the conclusions of this thesis and a discussion about future work, including the other factors about our research, which might benefit by using the ideas and methods proposed in this thesis.