Bafra Ovası topraklarının çinko fraksiyonlarının dağılımı ve bitkiye yarayışlılıklarının belirlenmesi
An Investigation on determination of zinc fractions of soils in Bafra plain add their avalability for plants
  1. Tez No: 84427
  2. Yazar: SONGÜL RAKICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko fraksiyonları, Yarayışlılık, Alınabilirlik, Zinc fractions, Availability, Uptake
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
BAFRA OVASI TOPRAKLARININ ÇİNKO FRAKSİYONLARININ DAĞILIMI VE BİTKİYE YARAYIŞLILIKLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Özet Bu araştırma Bafra Ovası topraklarında çinko fraksiyonlarının dağılımı ve arpa bitkisine yarayışlılığının saptanması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla; ovayı temsil edecek şekilde yüzeyden (0-20 cm) alınan 46 toprak örneğinde toplam çinko, alınabilir çinko ve diğer çinko fraksiyonları belirlenerek, bitkiye yarayışlılık durumları araştırılmıştır. Toprakların toplam çinko kapsamları, 26.26-112.11 ppm arasında değişmekte olup, toplam çinko miktarları ile kil, organik madde, katyon değişim kapasitesi (KDK) değerleri arasında önemli pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Toprak örneklerinin değişebilir çinko kapsamları toplam çinkonun % 0.39 - 1.61 arasında elde edilmiş ve bu fraksiyon değerleri ile pH değerleri arasında negatif bir ilişki saptanmıştır. Topraklarda organik bağlı çinko, toplam çinkonun % 0.01 - 0.1'ni oluşturmaktadır. Organik bağlı çinko ile toprak özellikleri arasında ise, önemli bir ilişki bulunamamıştır. Toprakların kristal demir oksitlere bağlı çinko kapsamı, toplam çinkonun % 4.51 - 33.47'si olarak belirlenmiş ve bu fraksiyon değerleri ile pH ve kireç kapsamları arasında negatif ilişkiler elde edilmiştir. Topraklarda toplam çinkonun %7.60 - 30.35'ini amorf demir oksitlere bağlı çinko kapsamının oluşturduğu ve bu kısmın da pH, organik madde ile pozitif ilişkiler verdiği saptanmıştır. Toprak örneklerinin artık çinko kapsamları, toplam çinkonun % 22 - 83.80'i arasında değişmiştir. Yine toprakların artık çinko kapsamları ile kil, organik madde, KDK, değişebilir K ve Ca+Mg değerleri arasında istatistiksel olarak pozitif önemli ilişkiler bulunmuştur. Araştırma konusu toprak örneklerinde yetiştirilen arpa bitkisinin çinko kapsamı, 1.58 - 67.77 ppm arasında ve çinko alımlarının ise 12.81-39.92 mg/saksı arasında değiştiği belirlenmiştir. Arpa bitkisinin çinko kapsamları ile alınabilir fosfor, KDK, kil ve değişebilir Ca+Mg değerleri arasında negatif önemli ilişkiler tespit edilmiştir. Yine bitkilerin çinko alımları ile kil, pH organik madde ve değişebilir katyonlar arasında da negatif önemli ilişkiler saptanmıştır. Arpa bitkisinin çinko kapsamı ile DTPA ile ekstrakte edilebilir yarayışlı çinko, amorf demir oksitlere ve kristal demir oksitlere bağlı çinko kapsamları arasında pozitif önemli ilişkiler elde edilmiştir. Bitkilerin çinko alımları iletoplam çinko ve artık çinko kapsamlar» arasında negatif önemli, kristal demir oksitlere bağlı çinko ve DTPA ile ekstrakte edilebilir çinko arasında ise, pozitif önemli ilişkiler saptanmıştır. Toprakların yarayışlı fosfor kapsamı ve reaksiyonunun(pH), arpa bitkisinin çinko alımı ve çinko kapsamı üzerine önemli düzeyde etki ettiği ortaya koyulmuştur. Diğer taraftan söz konusu toprak özelliklerinin, farklı çinko fraksiyonlarının alımında da önemli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON DETERMINATION OF ZINC FRACTIONS OF SOILS IN BAFRA PLAIN AND THEIR AVAILABILITY FOR PLANTS ABSTRACT This research was conducted to determine zinc fractions of soils in Bafra Plain and their availability for barley. For this purpose, total zinc, available zinc, other zinc fractions and their availability for plants were determined on 46 soils, sampled from 0- 20 cm depth. Total zinc contents in soil samples varied between 26.26-1 12.1 1ppm and were positively correlated with clay, organic matter and cation exchange capacity (CEC). Zinc contents were between 0.39-1.61% of total zinc and negatively correlated with pH. Organic bounded zinc contents were 0.01-0.1 % of the total zinc in soils. A significant relationship between organic bounded zinc and other soil properties were not determined. The zinc contents bounded to crystal iron oxides (CFeOx-Zn) were 4.51- 33.47% of the total zinc in soils and negatively related with pH and lime. 7.60-30.35 % of the total zinc in soils were found to be bounded with amorph iron oxides (A-FeOx-Zn) and showed positive relationships with pH and organic matter. The rest of the total zinc contents varied between 22.00 - 83.80 % of the total zinc in soils. This fraction positively correlated with clay, organic matter, CEC, exchangeable and Ca+Mg. The zinc uptake and zinc content of barley grown soils were found to be 12.81- 38.92 mg/pot and 1.58-67.77 ppm respectively. The relationships among the zinc content of barley and phosphorus, CEC, clay, exchangeable Ca+Mg were found to be negative. The zinc uptake by barley was also negatively correlated with clay pH, organic matter and exchangeable cations. The positive relationships among the zinc content of barley and DTPA extractable zinc (DTPA-Zn), CFeOx-Zn, AFeOx-Zn were determined. The zinc uptake by barley showed a negative relationship with the rest of the total zinc and positive relationships with DTPA-Zn and CFeOx-Zn. The effects of phosphorus contend and pH of soils on the zinc uptake and zinc content were found to be statistically significant.