Gökkuşağı alabalığında (oncorhynchus mykiss w.1792) bireysel ve grup markalaması yöntemlerinin denenmesi üzerine bir araştırma
A Research on individual and group marking techniques in rainbow trout (oncorhynchus mykiss w.1792)
- Tez No: 84428
 - Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERKOYUNCU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Yüzgeç kesme, Etiketleme, Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykis (Walbaum 1792, Fin-clipping, tagging, Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum 1792)
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
m GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (Oncorhynchus mykiss W. 1792) BİREYSEL VE GRUP MARKALAMASI YÖNTEMLERİNİN DENENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Samsun, Bafra Derbent Baraj Gölü'nde, plastik ağ kafeslerde, ortalama ağırlıkları 64.33±0.19 g olan 360 adet Gökkuşağı alabalığı markalanmıştır. Deneme, iki tekerrürlü 4 gruptan oluşmaktadır. Grup markalaması yöntemi uygulanan (işaretlenen) grupların her birine 30 adet yağ yüzgeci kesilmiş, 30 adet kuyruk yüzgeci kesilmiş, 30 adet göğüs yüzgeci kesilmiş, 30 adet de hiçbir işlem uygulanmamış (kontrol grubu) alabalık konulmuş, etiketleme yöntemi uygulanan grupların her birine ise 30 adet etiketli, 30 adette etiketsiz (kontrol grubu) alabalık stoklanmıştır. 99 günlük deneme sonunda, yüzgeçleri kesilen gruplarla kontrol gruplarının büyüme ve yaşama oranlan arasında farklılık olmadığı saptanmıştır. Yağ yüzgeci kesilen grupta balıklar ortalama 152.37±3.46 g'a, kuyruk yüzgeci kesilen grupta 152.52±3.86 g'a, göğüs yüzgeci kesilen grupta 155.25±3.40 g'a, kontrol grubunda ise 157.52±3.25 g'a ulaşmıştır. Araştırmada, etiketli ve etiketsiz balıkların yaşama oranlarında farklılık olmadığı, ancak etiketlemenin büyümeyi gerilettiği saptanmıştır. Etiketli grupta balıklar ortalama 144.9±3.79 g'a, etiketsiz gruplar ise 163.07±3.73 g'a ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON INDIVIDUAL AND GROUP MARKING TECHNIQUES IN RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss W. 1792) ABSTRACT Mean weights of 64.33±X).19 g of 360 rainbow trouts were marked in plastic net cages in Samsun, Bafra, Lake Derbent Dam. The research was conducted in 4 groups with 2 replicates. In the each marked group, 30 indivuduals per group, adipose, caudal, pectoral fin-clipped and no operationed control groups were stocked. In the each tagged group, 30 trouts of tagged and 30 of untagged trouts were stocked. At the end of the research for 99 days, no differences were determined in terms of growth and survival rate between fin-clipped groups and control groups. The mean weights of adipose, caudal, pectoral fin-clipped and control group were determined as 152.37+3.46 g, 152.52±3.86 g, 155.25±3.40 g and 157.52±3.25 g while the mean weights of tagged and untagged groups were determined as 144.9±3.79 g and 163.07±3.73 g, respectively. No differences were determined between tagged and untagged groups regarding survival rate, but tagging process caused a decrease in growth rate.