Hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin üriner kateterizasyon ilişkili enfeksiyon önlemleri konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nursing and midwifery students' knowledge levels on urinary catheterization-related infection precautions
- Tez No: 844398
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY GÖRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Urinary Catheterization, Urinary Catheter Related Infections, Urinary Tract Infections, Bladder Catheter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin üriner kateterizasyon ilişkili enfeksiyon önlemleri konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma 04.12.2022-20.05.2022 tarihleri arsında bir üniversitenin“Hemşirelik”ve“Ebelik”bölümlerinde öğrenim gören 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirildi. Klinik deneyimleri olmaması sebebiyle 1. sınıf öğrencileri araştırma dışı bırakıldı. Çalışmanın örneklem grubunu 18 yaş ve üzerinde olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 376 öğrenci oluşturdu. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21,43'tür. Öğrencilerin %77,93'ü kadın ve %97,6'sı bekardır, %80, 27'si Hemşirelik, %19,73'ü Ebelik bölümlerinde öğrenim görmektedir. ''Üriner Kateter Hakkında Bilginiz Var Mı?'' sorusuna öğrencilerin %83,29'u ''bilgim var'' yanıtı verirken; %75,68'i üriner kateter uygulamasında hemşirenin sorumlulukları hakkında bilgim yok yanıtını vermiştir. Katılımcılar Üriner Kateterizasyonda Enfeksiyon Önlemlerine İlişkin Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formundan 13,44±4,71107 (en düşük 0, en yüksek 23) puan almışlardır. Hemşirelik ve Ebelik öğrencilerinin formdan aldıkları puanlar arasında anlamlı fark bulunmazken; kadın katılımcıların puan ortalaması erkek katılımcılardan yüksek bulunmuştur. Sonuç: yaş, cinsiyet, mezun olunan lise, sınıf düzeyi, çalışma durumu, mesleki kıdem, üriner kateter hakkında bilgi sahibi olma durumlarına göre katılımcıların bilgi düzeyleri farklılık gösterirken; üniversitedeki bölümleri, akademik başarı tanımları ve mesleki yayın takip etme durumlarına göre bilgi düzeylerinin değişmediği saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Üriner Kateterizasyon, Üriner Kateter İlişkili Enfeksiyonlar, İdrar Yolu Enfeksiyonları, Mesane Kateteri.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to evaluate the knowledge level of nursing and midwifery students about urinary catheterization-related infection precautions. Material and Methods: The study was carried out in a descriptive manner with 2nd, 3rd and 4th grade students studying in the“Nursing”and“Midwifery”departments of a university between 04.04.2022 and 20.05.2022. First year students were excluded from the study due to their lack of clinical experience. The sample group of the study consisted of 376 students who were 18 years of age or older and agreed to participate in the research. Results: The average age of the participants is 21.43. 77.93% of the students are women and 97.6% are single. 80.27% of them study in Nursing and 19.73% in Midwifery departments. While 83.29% of the students answered“I have information”to the question“Do you have information about the urinary catheter?”; 75.68% of them answered that they do not know about the responsibilities of the nurse in the urinary catheter application. Participants aged 22-33 got higher scores from the“Knowledge Level for Evaluation Form of Prevention of Catheter-Associated Urinary Tract Infections”compared to participants aged 18-21. While there was no significant difference between the scores of the Nursing and Midwifery students according to the form; The score of female participants was higher than those received by male participants. Conclusion: It has been determined that the level of knowledge about prevention of catheter-associated urinary tract infections differs depending on variables such as age, gender, graduated high school, education level, employment status, career seniority.